Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Mäns idrottande är så himla viktigt, men när Ponny-SM visas på SVT hånas det"

- 26/08/2015, 13:20
Fanny Eriksson skriver om att det som anses vara tjejidrott ses ner på av män
1 av 3

Fanny Eriksson skriver om att det som anses vara tjejidrott ses ner på av män

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

AP

Fanny Eriksson: "Veta-bättre-män tar sig rätten att sortera ut vilken sport/kultur som är viktig i nyhetsflödet, och förutsägbart nog är det de unga tjejernas idrottsprestationer som dessa tycker bör sorteras bort från medial uppmärksamhet"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det hör inte till vanligheterna att förtroendevalda politiker blockeras från att följa nyhetskanalers flöden via sociala medier. Här om dagen uppmärksammades det att den moderate kommunalpolitikern Lars Beckman blockerats från SVT Gävleborgs twitterflöde efter att han flera gånger twittrat nedlåtande om SVT:s rapportering från Ponny-SM. Beckman ifrågasatte de reportage som nyhetskanalen gjorde från tävlingarna på ett högst osmakligt vis, och menade helt enkelt att Ponny-SM inte kan vara värt att skriva om.

Alla som vet vem Lars Beckman är, vet att inte heller han ”hör till vanligheten”. Men tyvärr är hans nedvärderande åsikter om hästsport vanliga. I det här fallet handlar det inte heller om endast hästsporten i sig, utan Ponny-SM, där alltså ungdomar upp till 18 år får tävla. De tävlande under Ponny-SM är dessutom till största del tjejer.

Det är inte en slump att det är rapporteringen av Ponny-SM som Beckman tycker är onödig. Att tjejers idrottsutövande länge varit underordnat männens är inget nytt, och det är en konsekvens av det samhälle vi lever i, där vare sig skolgång, arbetsmarknad, lön, vård eller någonting annat för den delen är jämställt.

Idrott och kultur är inget undantag. Börjar man som ung utöva en idrott som hobby, kan man räkna med att det är lagen som innehåller killar som får de bästa träningstiderna på fotbolls- och hockeyplanerna, och det är även många gånger dessa mer mansdominerade idrotter som rent krasst får mer pengar av kommunerna.

Hade SVT Gävleborgs rapportering i stället handlat om TV-pucken eller Fotbolls-VM hade aldrig Beckman uttryckt samma missnöje. Beckman, och många andra veta-bättre-män, tar sig rätten att sortera ut vilken sport/kultur som är viktig i nyhetsflödet, och förutsägbart nog är det de unga tjejernas idrottsprestationer som dessa tycker bör sorteras bort från medial uppmärksamhet.

Jag var själv ponnytjej. Alla som någon gång har försökt att driva fram en envis ponny genom ett dressyrprogram, vet att det är allt annat än lätt. Alla duktiga idrottare som red under Ponny-SM förtjänar all medial uppmärksamhet som de fick. Jag skulle hemskt gärna vilja se Beckman försöka rida ett dressyrprogram, mest av den anledningen att han förmodligen skulle trilla av och på så vis få lite kontakt med jorden igen.

Fanny Eriksson,
Socialdemokrat