Stockholm

"Vänstern spottar på alla som riskerar sina liv för HBTQ-personer"

Maria Hölerman och Tina Acketoft (FP) menar att Pride är till för alla.
1 av 3
Maria Hölerman och Tina Acketoft (FP) menar att Pride är till för alla. Foto: TT NYHETSBYRÅN
​Maria Hölerman är ordförande för HBT-liberaler SYD.
2 av 3
​Maria Hölerman är ordförande för HBT-liberaler SYD. Foto: Privat
Tina Acketoft är ledamot för HBT-liberaler SYD och riksdagsledamot för Folkpartiet.
3 av 3
Tina Acketoft är ledamot för HBT-liberaler SYD och riksdagsledamot för Folkpartiet. Foto: Privat

Maria Hölerman och Tina Acketoft (FP): "Våld, hot och hat mot de som arbetar för samma sak det accepterar vi liberaler aldrig".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Maria Hölerman är ordförande för HBT-liberaler SYD.

Tina Acketoft är ledamot för HBT-liberaler SYD och riksdagsledamot för Folkpartiet.

Historia är viktigt. Om inte annat för att om man kan den så vet man att Stonewallupproret ägde rum 1969 och inte 1968 vilket bara är ett av alla faktafel i debattartikeln signerad Amanda Murén, ung vänster, och Mats Kejonen, vänsterpartiet.

Debatten om HBT-frågor har under de senaste veckorna kommit att handla mer om vem som gjort vad för att komma dit vi är i dag, än om vad som är kvar att göra och hur vi kan göra det tillsammans.

Att skrika glåpord och bete sig hotfullt mot någon med annan politiskt uppfattning än man själv i en Prideparad är att spotta på dem som gått före oss, de som aldrig ens kunde föreställa sig de fri- och rättigheter vi i dag tar för givna, liksom att spotta på dem som fortfarande riskerar livet när de visar vilka de är och vem de älskar. Rättigheter vi tillsammans uppnått och som snabbt kan tas ifrån oss om vi tappar fokus på det som för kampen framåt.

I dag när vi skriver det här är det exakt 36 år sedan ockupationen av Socialstyrelsens trappa i Stockholm. Ockupationen som ledde till att homosexualitet inte längre sjukdomsklassades. Det tog två månader av fokus och finess för Barbro Westerholm – en av de största förkämparna för HBT-rättigheter i Sverige sedan dess – att som generaldirektör för Socialstyrelsen få bort klassificeringen.

Vi har ingen aning om den politiska tillhörigheten hos de personer som satt där i trappan 1979, men när man i en debattartikel ägnar sig åt ren historieförfalskning om hur arbetet för HBT-personers rättigheter sett ut, då blir det viktigt för det framtida arbetet att belysa att vi faktiskt gjort det tillsammans.

Att vänstern erkänner Barbro Westerholms gärning, fast hon är liberal. Att vänstern erkänner att den första sittande statsminister som gick i en Prideparad var Fredrik Reinfeldt. Att partnerskapet, rätten för samkönade par att prövas som adoptivföräldrar och den könsneutrala äktenskapslagstiftningen röstades igenom under borgerliga regeringar. Och lika rimligt är det att liberaler i sammanhanget medger att ockupationer, demonstrationer och direktaktioner ibland behövs och att de inte är vår paradgren.

Men våld, hot och hat mot de som arbetar för samma sak det accepterar vi liberaler aldrig. Nej, "Stonewall var inget kramkalas" 1969, men en Prideparad i Sverige 2015 skulle faktiskt kunna vara det utan att för den skull bli kravlös.

Maria Hölerman, ordförande, HBT-liberaler SYD
Tina Acketoft (FP), ledamot, HBT-liberaler SYD och riksdagsledamot

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.