SDU: "Krävs det att barn dör innan du gör ditt jobb, Löfven?"

- 07/09/2015, 14:39 -
Andreas Lillsjö ifrågasätter Stefan Löfvens invandringspolitik.
1 av 3

Andreas Lillsjö ifrågasätter Stefan Löfvens invandringspolitik.

Privat / TT

Stefan Löfven under manifestationen till stöd för flyktingar i Stockholm.
2 av 3

Stefan Löfven under manifestationen till stöd för flyktingar i Stockholm.

Maja Suslin/TT

Andreas Lillsjö är ordförande för lokalavdelningen SDU Eskilstuna, samt ordinarie ledamot i distriktet SDU Södermanland.
3 av 3

Andreas Lillsjö är ordförande för lokalavdelningen SDU Eskilstuna, samt ordinarie ledamot i distriktet SDU Södermanland.

Privat

Andreas Lillsjö (SDU): "Vår statsminister slog fast att hans 'Europa inte bygger murar'. Sorgligt nog bygger Stefan Löfvens politik inte mycket annat heller"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De senaste dagarna har varit minst sagt turbulenta. Bilder på flyktingströmmar, demonstrationer, manifestationer och den omtalade bilden på barnet Alan har florerat över hela nätet.

Hashtags på Twitter har följt därefter, våra kvällstidningar länkar till Röda Korset och UNHCR direkt på löpet. Vilket är bra. Det tragiska i hela historien är att det krävdes en bild på ett omkommet barn för att omvärlden skulle reagera, att öppna ögonen för den kris vi länge har kunnat beskåda.

I kväll talade statsminister Stefan Löfven på Medborgarplatsen i Stockholm i samband med en manifestation. I talet öppnade han upp för ytterligare kvotflyktingar till Sverige, för att hjälpa till i flyktingkrisen.

Det må låta bra, förvisso. Problemet i det hela är att flyktingarna måste ta sig hit också. Och att bara ett fåtal gör just det. Att majoriteten av de som i nuläget befinner sig på flykt fortfarande befinner sig i flyktingläger är ett faktum som kvarstår.

Positivt är ändå det att Sverigedemokraternas flyktingpolitik nu bedrivs indirekt i form av ekonomiskt och materiellt stöd till närområdena och de flyktingläger som är i desperat behov av stöd – något vi har velat satsa på under en längre tid.

Tragiskt nog krävdes det en bild på ett omkommet barn för omvärlden att reagera. Jag kan inte undgå att tänka på bilden av det utsvultna barnet i Sudan år 1993, där en gam står och tittar i bakgrunden. Det är precis samma typ av bild, dock i en annan tid. Lång tid har gått, men ytterst lite har hänt.

Ett ökat antal kvotflyktingar kommer inte att lösa situationen. Att erbjuda hjälpen i Sverige, dit endast ett fåtal kan ta sig, kommer inte att lösa situationen. Stefan Löfven slog i kväll fast att flyktingpolitiken kommer att behålla sin nuvarande inriktning. Att denna går hand i hand med Sveriges nuvarande invandrings- och integrationsproblematik är ingenting man tänker på.

Lösningen på situationen är ännu mer av ett misslyckat koncept. Tankarna går lite automatiskt till spelcitatet: "Definitionen av galenskap är att upprepa samma sak, och förvänta sig ett annat resultat".

Vår statsminister slog fast att hans "Europa inte bygger murar". Sorgligt nog bygger Stefan Löfvens politik inte mycket annat heller.

Men låt oss nu fortsätta på samma väg som tidigare, med ännu fler kvotflyktingar och ännu mer av samma politik. Vi kan ju alltid hoppas att det går bättre den här gången.

Andreas Lillsjö,
Ordförande lokalavdelningen SDU Eskilstuna och ordinarie ledamot SDU Södermanland