Lördag 23 Okt
Stockholm

Till alla män: "Ingen kvinna uppskattar att du tutar på henne"

Sanne Rolén har fått nog av män som sätter sig över henne.
1 av 3
Sanne Rolén har fått nog av män som sätter sig över henne. Foto: Privat / TT
Män som tutar på kvinnor förstår inte hur kvinnor känner menar hon.
2 av 3
Män som tutar på kvinnor förstår inte hur kvinnor känner menar hon. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sanne Rolén är student.
3 av 3
Sanne Rolén är student. Foto: Privat

Sanne Rolén: "Män som vevar ner fönsterrutan på bilen och tutar på kvinnor försöker inte göra något annat än att visa sig överlägsna"

Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Sanne Rolén är student och läser spanska i Spanien.

"Oavsett var du befinner dig i världen är män i överläge". Denna mening kan verka oerhört provocerande för vissa (i synnerhet män), och jag är övertygad om att det beror på att den faktiskt stämmer. För oavsett var du befinner sig i denna värld särbehandlas en viss kategori av människor – männen.

Förutom de praktiska frågorna, som att män tjänar mer pengar för samma sysslor, eller att kvinnor i vissa länder är förbjudna att köra bil, så förekommer det otroligt många händelser då män är i överläge. Utan att vi ens märker det, för vi är ju så vana.

Ett exempel på en sådan händelse kan jag hämta ur mitt eget liv, och den inträffade för bara några dagar sedan. Häromdagen var jag ute på min dagliga promenad, var spelar ingen roll, eftersom sånt här händer dagligen oavsett var du befinner sig i världen.

Jag gick längs en lagom trafikerad väg, det passerade alltså inte onormalt mycket bilar utan så där många som det brukar göra vid klockan halv sju på kvällen. Jag gick där, i riktning mot trafiken, då jag plötsligt hoppade till – en reaktion av att någon av bilarna tutade. Men en bil som tutar är väl inget konstigt, och jag tänkte inte mer på det under de kommande tre sekunderna då ännu en biltutande.

Efter ungefär två minuter till hade ytterligare en bil tutat, varpå förarna i den sistnämnda bilen känt sig tvungna att veva ner fönsterrutan för att vissla och skrika lite åt mig – allt för att visa sitt överläge. Behöver jag nu ens nämna, att samtliga förare var män?

Trots att någon (förhoppningsvis) enstaka person (man) nu skulle påpeka att detta faktiskt inte behöver vara något bevis för mäns uppenbara överläge. Det kan helt enkelt vara så att tre bilar under cirka tre minuters tid av någon annan anledning kände för att tuta lite. Inget mer med det. Trots det tror jag att de flesta håller med om att detta inte kan vara någon slump.

Män som vevar ner fönsterrutan på bilen och tutar på kvinnor försöker inte göra något annat än att visa sig överlägsna, samt i enstaka fall möjligen imponera eller visa uppskattning (ni som använder er av den sistnämnda metoden, snälla sluta med det för det funkar inte så).

Slutligen: Ni som påstår att feminism är överdrivet och leder till manshat, vänligen inse att denna händelse som jag beskrivit ovan endast är en fis i rymden, en nål i en höstack, en droppe i havet – kalla det vad ni vill. Men sluta kalla feminister för "manshatare", innan ni gör er förtjänta av denna titel.

Sanne Rolén

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela