Stockholm

"I helgen avgör vi SDU:s framtid – låt det inte sluta i katastrof"

Ebba Hermansson menar att Jessica Ohlson inte är rätt person att leda SDU.
1 av 3
Ebba Hermansson menar att Jessica Ohlson inte är rätt person att leda SDU. Foto: Privat / Sverigedemokratisk ungdom
Jessica Ohlson är nuvarande förbundssekreterare för SDU.
2 av 3
Jessica Ohlson är nuvarande förbundssekreterare för SDU. Foto: Sverigedemokratisk ungdom
Ebba Hermansson​ är ledamot i styrelsen för SDU Väst, samt kandiderar som suppleant till SDU:s förbundsstyrelse.
3 av 3
Ebba Hermansson​ är ledamot i styrelsen för SDU Väst, samt kandiderar som suppleant till SDU:s förbundsstyrelse. Foto: Privar

Ebba Hermansson (SDU): "Det finns endast en kandidat som har de faktiska förutsättningarna för att styra ungdomspartiet. Den kandidaten heter Tobias Andersson"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Ebba Hermansson är ledamot i styrelsen för SDU Väst, samt kandiderar som suppleant till SDU:s förbundsstyrelse i Tobias Anderssons förslag. Hon är aktiv medlem i Sverigedemokraterna.

Nu i helgen sker ett ödesval inom Sverigedemokratisk Ungdom (SDU). Hela SDU står och faller på kongressens utfall. Det finns två stycken förbundsordförandekandidater: Jessica Ohlson, nuvarande förbundssekreterare, och Tobias Andersson, ordförande SDU Skaraborg och gruppledare för Sverigedemokraterna i Skövde kommunfullmäktige.

Under en längre tid har det funnits en konflikt mellan partiet och förbundet. I brist på tid väljer jag att inte redogöra för den i sin helhet. Det som är relevant i sammanhanget är att se hur förbundets förutsättningar till ett samarbete med partiet påverkas av vilken kandidat som vinner ordförandestriden.

Tobias har genomgående i sitt politiska engagemang lyft fram hur han vill se SDU som ett farmarlag till moderpartiet, hur viktigt det är att det sker ett politiskt kompetensutbyte mellan båda parter samt behovet av en kontinuerlig kontakt sinsemellan.

Jimmie Åkesson själv har uppgett sitt stöd för de förslag och visioner Tobias har presenterat kring ett samarbete. Dessutom har Tobias varit konsekvent i att vilja byta ut SDU:s nuvarande idéprogram mot ett dokument som innehåller centrala och viktiga begrepp såsom socialkonservatism, demokrati och öppen svenskhet. Ett dokument som inte heller nämner begreppet nation 68 eller 85 gånger och cementerar bilden av oss som ett gäng flaggviftande, fackelbärande ultranationalister.

Jessica Ohlson å andra sidan har varit delaktig och varit med och fattat flertalet av de beslut som lett oss till den ohållbara situation vi ser idag. Det kritiserade YEAH-samarbetet med flertalet tvivelaktiga europeiska ungdomsförbund och beslutet om att avsätta 100 000 kronor till en kampanj mot moderpartiet är två exempel.

Utöver det har hon tidigare påstått att vårt mycket ifrågasatta idéprogram inte alls behöver ändras. Att hon dessutom har en arbetstvist med partiet och anser att partiledningen lider av ett extremt maktmissbruk underlättar knappast heller möjligheterna till ett samarbete. Lägg där till att det i hennes styrelseförslag återfinns personer som har varit uppe för personärende, som är utestängda från partiet, som benämner sig som halvfascistoida, och länkar bilder på brinnande prideflaggor. Kan någon fortfarande påstå att Jessica har samma förutsättningar som Tobias har att få till stånd ett gott samarbete?

Jag tror och hoppas att samtliga medlemmar i SDU faktiskt vill få till stånd ett gott samarbete med partiet – vilket båda kandidater hävdar att de vill och kan. Faktum kvarstår dock att endast en kandidat har de faktiska förutsättningarna. Den kandidaten heter Tobias Andersson.

Ebba Hermansson,
Sekreterare SDU Väst och kandiderande suppleant förbundsstyrelsen

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.