"​Utan migrationsfrågan kommer SD att dö ut"

- 10/09/2015, 16:59
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

© Rickard Nilsson / Rickard Nilsson/TT

Mikail Yuksel: "Jimmie Åkesson måste ställa sig frågan; vill han verkligen stoppa invandringen? Migration är SD:s enda näring som föder partiet och bidrar till dess utveckling"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Enligt senaste opinionsundersökningarna fortsätter den främlingsfientliga trenden öka i Sverige. Det är nu ett faktum att SD är ett av Sveriges största partier och ytterligare tillväxt anses vara oundviklig. Ökad flyktingström utgör grunden för debatten och främjar främlingsfientligheten trots att Sverige ligger längst ner i listan för flyktingmottagande länder jämfört med t.ex. Turkiet och Pakistan som inte ens kan konkurrera med Sverige när det gäller ekonomi och utveckling.

Vilka konsekvenser kan denna invandrarfråga få för traditionella partier?

Det är nog märkligt att ett parti som endast engagerar sig i migrationsfrågor utgör ett hot mot traditionella partier. Efter valet 2014 började samtliga allianspartier utom Centerpartiet att göra förändringar i sin invandringspolitik. Troligen gjordes detta för att förhindra ytterligare väljarrörlighet över partigränserna mot SD. Tanken var förmodligen att behålla väljare och stanna över procentspärren.

Ytterligare förändring i migrations- och integrationspolitik förväntas från alla partier som drabbas av SD:s utveckling, men det är en fel väg att gå. Denna förändring kan mycket enkelt leda till dessa partiers sammanbrott istället för utveckling. Att närma sig till SD:s riktlinje gällande migrationsfrågan kan innebära ytterligare förluster för etablerade partier eftersom främlingsvänligheten fortfarande är större än främlingsfientligheten. Man ska heller inte bortse från väljare med utländsk bakgrund, vi röstar också. En rörlighet mot ytterkanten behöver inte betyda ökat stöd. Utan detta kan leda till en förlust av ”främlingsvänliga” väljare och traditionella partier kan straffas genom ett minskat deltagande i valet.

Vilka konsekvenser kan denna fråga kan få för SD?

Vad har SD att erbjuda svenska folket om partiet får sin egen majoritet eller får chansen att bli en del av regeringen vid nästa val?

SD är ett populistiskt parti som inte har hållbara lösningar i andra politiska områden. Krig och konflikter i Mellanöstern främjar partiet. Jimmie Åkesson har inga konkreta och hållbara lösningar för den svenska integrations- och migrationspolitiken förutom att föreslå att hjälpa flyktingar i krigets närområden. Detta har vi förstått efter att sett honom att debattera mot Annie Lööf.

Jimmie Åkesson måste ställa sig frågan; vill han verkligen stoppa invandringen? Migration är SD:s enda näring som föder partiet och bidrar till dess utveckling. Det är inte smart för ett parti som saknar politik i alla andra områden och bara växer på grund av en ökad migration att neka sin näring. Utan migrationsfrågan kommer SD att svälta och dö ut om inte partiet utvecklas från att vara populistiskt till att vara traditionellt.

Mikail Yuksel,
Ordförande avdelningen Centerturkarna i Göteborg
Svensk-turkisk debattör med rötter i Centerpartiet