1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: © Rickard Nilsson / Rickard Nilsson/TT

"​Utan migrationsfrågan kommer SD att dö ut"

Mikail Yuksel: "Jimmie Åkesson måste ställa sig frågan; vill han verkligen stoppa invandringen? Migration är SD:s enda näring som föder partiet och bidrar till dess utveckling"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mikail Yuksel kom till Sverige 2001 som anhörigsmigrant.

Just nu utbildar han sig till statsvetare på Göteborgs Universitet är aktiv inom ideella organisationer.

För ungefär 10 månader sen blev han medlem i Centerpartiet och är grundare och ordförande för en avdelning som heter Centerturkarna i Göteborg, samt sitter som andre vice ordförande i distriktsstyrelsen.

Enligt senaste opinionsundersökningarna fortsätter den främlingsfientliga trenden öka i Sverige. Det är nu ett faktum att SD är ett av Sveriges största partier och ytterligare tillväxt anses vara oundviklig. Ökad flyktingström utgör grunden för debatten och främjar främlingsfientligheten trots att Sverige ligger längst ner i listan för flyktingmottagande länder jämfört med t.ex. Turkiet och Pakistan som inte ens kan konkurrera med Sverige när det gäller ekonomi och utveckling.

Vilka konsekvenser kan denna invandrarfråga få för traditionella partier?

Det är nog märkligt att ett parti som endast engagerar sig i migrationsfrågor utgör ett hot mot traditionella partier. Efter valet 2014 började samtliga allianspartier utom Centerpartiet att göra förändringar i sin invandringspolitik. Troligen gjordes detta för att förhindra ytterligare väljarrörlighet över partigränserna mot SD. Tanken var förmodligen att behålla väljare och stanna över procentspärren.

Ytterligare förändring i migrations- och integrationspolitik förväntas från alla partier som drabbas av SD:s utveckling, men det är en fel väg att gå. Denna förändring kan mycket enkelt leda till dessa partiers sammanbrott istället för utveckling. Att närma sig till SD:s riktlinje gällande migrationsfrågan kan innebära ytterligare förluster för etablerade partier eftersom främlingsvänligheten fortfarande är större än främlingsfientligheten. Man ska heller inte bortse från väljare med utländsk bakgrund, vi röstar också. En rörlighet mot ytterkanten behöver inte betyda ökat stöd. Utan detta kan leda till en förlust av ”främlingsvänliga” väljare och traditionella partier kan straffas genom ett minskat deltagande i valet.

Vilka konsekvenser kan denna fråga kan få för SD?

Vad har SD att erbjuda svenska folket om partiet får sin egen majoritet eller får chansen att bli en del av regeringen vid nästa val?

SD är ett populistiskt parti som inte har hållbara lösningar i andra politiska områden. Krig och konflikter i Mellanöstern främjar partiet. Jimmie Åkesson har inga konkreta och hållbara lösningar för den svenska integrations- och migrationspolitiken förutom att föreslå att hjälpa flyktingar i krigets närområden. Detta har vi förstått efter att sett honom att debattera mot Annie Lööf.

Jimmie Åkesson måste ställa sig frågan; vill han verkligen stoppa invandringen? Migration är SD:s enda näring som föder partiet och bidrar till dess utveckling. Det är inte smart för ett parti som saknar politik i alla andra områden och bara växer på grund av en ökad migration att neka sin näring. Utan migrationsfrågan kommer SD att svälta och dö ut om inte partiet utvecklas från att vara populistiskt till att vara traditionellt.

Mikail Yuksel,
Ordförande avdelningen Centerturkarna i Göteborg
Svensk-turkisk debattör med rötter i Centerpartiet

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.