1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Ap

"Catilyn Jenner är en hycklare"

Johanna Ultege: "Att vara konservativ republikan som gillar traditioner är ingen ursäkt till att ha dåliga och diskriminerande värderingar".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Johanna Ultege är 21 år, kommer från Jönköping men bor numera i Toulouse Frankrike. Hon gillar feminism, djur, och att debattera.

Caitlyn Jenner, född som Bruce Jenner, världskänd OS-medaljör, realitystjärna och just nu världens mest omtalade transkvinna.

Tidigare i veckan medverkade hon i Ellen DeGeneres talkshow. Ett ämne som kom upp var bland annat ”gay marriage” samkönat äktenskap. Hon säger att som republikan är hennes åsikter mer konservativa och för 15-20 år sedan så stöttade hon inte homosexuellas rätt att gifta sig. ”Jag är en traditionalist” säger Jenner ”Jag gillar traditioner, och för mig har det alltid varit självklart att det ska vara en man och en kvinna som ska ingå i ett äktenskap. Jag tror inte jag riktigt fattar grejen”

Ellen DeGeneres, som är värd av programmet och var den som intervjuade Caitlyn Jenner, är öppet gay och gift med sin fru Portia De Rossi. Ellen blev uppenbart stött av Caitlyn Jenners ignoranta svar.

Caitlyn sa i slutet att hon numera har ändrat sig en del i frågan men hennes slutgiltiga svar sprudlar inte direkt av entusiasm. ”Jag vill inte stå i vägen för någons lycka. Det är inte mitt jobb, okej? Om ordet äktenskap verkligen är SÅ viktigt för er så kan jag gå med på det.”

Det är det här jag inte riktigt förstår. Här har vi en transkvinna som gråtit ut i media om viljan att alla ska acceptera henne och hennes val. Men hon har inte förmågan att se utanför sin egen situation och visa samma öppenhet som hon kräver av andra. Hon dömer fortfarande homosexuella för deras val, och deras vilja att kunna ingå i ett äktenskap. Det är väldigt förvirrande och hycklande.

Hon som har kämpat för sin rättighet att bli accepterad som transkvinna tar sig då friheten att förringa homosexuellas kamp om rätten att gifta sig. Det är otroligt dåligt. ”Om ordet äktenskap verkligen är SÅ viktigt för er”, är en väldigt nedlåtande kommentar. Så klart ordet äktenskap är lika viktigt för homosexuella som för vem som helst annars som vill gifta sig med den man älskar. Det är lika illa som att folk inte skulle gå med på att kalla henne för kvinna, för det är ju bara ett ord. Men ord har betydelse, och ord har makt.

Hon har dessutom varit gift med en kvinna, i och för sig innan hon kom ut som trans, men hon gillar fortfarande kvinnor vilket gör henne gay. Så i och med det stöttar hon inte sin egen kamp, vilket känns väldigt lustigt och självdestruktivt. Jag undrar om hon har tänkt på det?

Jenner tillhör själv en av samhällets förtryckta minoritetsgrupper, som utsätts för utanförskap och diskriminering, som transkvinna. Att då uttrycka sig på det sättet som hon gjort är väldigt ignorant. Eftersom hon är rik och känd är hon väldigt privilegierad och hon borde ta mer ansvar för vad hon säger och faktiskt tänka på att det är folk som lyssnar på vad hon har att säga.

Att vara konservativ republikan som gillar traditioner är ingen ursäkt till att ha dåliga och diskriminerande värderingar. Men bara för att hon är transperson så betyder inte det att hon är för jämställdhet. Tyvärr.

Jag hoppas att hon kommer till insikt och ändrar sin attityd och blir mer stöttande gentemot homosexuella. Men kanske kan vi inte förvänta oss mer av en konservativ republikan?

Johanna Ultege

/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.