1 av 4
- Foto: Privat/TT
2 av 4
- Foto: Privat
3 av 4
- Foto: TT
4 av 4
- Foto: Ap

"Jihadismen är äldre än invasionen av Irak"

Per Aronsson: "Om skulden för den uppkomna flyktingkatastrofen skall delas ut rättvist, borde krigsmotståndarna och pacifisterna också hållas till svars".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är inte ovanligt att invasionen av Irak år 2003 pekas ut som en krigsförbrytelse och en bakomliggande orsak till både jihadismen och den flyktingkatastrof vi bevittnar idag. Detta är fundamentalt felaktigt av flera anledningar.

FN:s folkmordskonvention är av högsta relevans om invasionen av Irak ska kunna diskuteras seriöst. Enligt första artikeln i Folkmordskonventionen definieras folkmord som ett brott mot internationell lag, vare sig det begås i fredstid eller krigstid, som ska förhindras och straffas.

Under sin tid vid makten gjorde Saddam Hussein sig skyldig till en rad vedervärdiga dåd som är straffbara under Folkmordskonventionen. Dessa inkluderar bland andra folkmorden på feyli-kurderna och ma’dān-araberna samt gasningen av uppemot 100 000 kurder under Al-Anfāl.

Om FN:s Folkmordskonvention skall vara mer än ord på ett papper, måste vi konstatera att koalitionen som invaderade Irak inte begick någon krigsförbrytelse. I själva verket levde de upp till Folkmordskonventionen genom att störta Hussein.

De som påstår att invasionen av Irak har orsakat dagens jihadism måste ge en förklaring på Al Qaidas bombningar i Yemen år 1992 samt i Kenya och Tanzania år 1998, bombningarna av U.S.S. Cole år 2000 och bombningarna på Bali år 2002. Dåd som omöjligt kan ha orsakats av invasionen av Irak eftersom den ägde rum år 2003. Sanningen är att jihadismen är en mycket äldre företeelse än invasionen av Irak.

Efter att Irak invaderades år 2003 placerades landets öde i Koalitionens händer. Irak hade destabiliserats till grunden och en påtaglig militär närvaro krävdes för att säkra landets framtid. Olyckligtvis för det irakiska folket började fredsaktivister med krav på militär tillbakadragning och utträdesdatum vinna politisk mark i Europa och USA.

Detta tvingade fram en militär tillbakadragning som skapade ett massivt maktvakuum. Något som religiösa terrororganisationer med teokratiska aspirationer inte var sena att utnyttja. Idag kan vi se på med fasa hur miljoner flyktingar har tvingats från sina hem till följd av skräcken för att antingen bli slaktade av en psykopatisk syrisk diktator eller tvingade att leva som slavar under medeltida barbarers teokratiska mardrömsrike.

Att invadera ett land i hopp om att störta dess diktator innebär ett stort ansvar för den som invaderar. Det kräver lika stora mått mod som det kräver ansvar. Men det ansvaret tas inte genom att först invadera och sedan fly från ansvaret och lämna civilbefolkningen vind för våg.

Om skulden för den uppkomna flyktingkatastrofen skall delas ut rättvist, borde krigsmotståndarna och pacifisterna också hållas till svars. De som flydde från ansvaret genom att tvinga fram den militära tillbakadragning som skapade det maktvakuum som idag har fyllts av religiöst förtryck och terror.

Per Aronsson,
Styrelseledamot Liberala studenter Göteborg

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.