Ylva Mårtens svarar på den kritik som bland andra Dagens Media rapporterade om.
1 av 3
Ylva Mårtens svarar på den kritik som bland andra Dagens Media rapporterade om. - Foto: Kenny Bengtsson/Faksimil
Ylva Mårtens
2 av 3
Ylva Mårtens - Foto: Kenny Bengtsson/Sveriges Radio / Kenny Bengtsson/Sveriges Radio
Leo Gerdén, 12.
3 av 3
Leo Gerdén, 12. - Foto: Privat

​Barn har också rätt till yttrandefrihet, precis som vuxna

Ylva Mårtens: "Om vi lät barn och unga komma till tals mer skulle vi kunna förhindra många svåra saker i deras liv. Då skulle vi få veta mycket tidigare vad som händer i barnens värld"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Ylva Mårtens har arbetat på Sveriges Radio i över 40 år. Hon är mest känd för P1-programmet Barnen, telefonväkteriet Fråga Barnen! och bokprogrammet Barnens Romanpris. I våras kom boken Vad säger barnen? ut på Bokförlaget Atlas. Ylva är också verksam som gästlärare och forskare vid Stockholms dramatiska högskola. Hon är flerfaldigt prisbelönt. I torsdags mottog hon Radioakademins Specialpris för sitt arbete med att ge barn och unga röst i radion.

Motivering för Årets Specialpris: Hon väljer en speciell inriktning och följer den konsekvent i sin journalistiska gärning. Hon specialiserar sig på ett område som berör oss alla; våra barn, vår framtid. Generationer av radiolyssnare har tjusats av hennes radioprogram. Om barn, med barn, alltid med ett bultande hjärta som känns och hörs i radion.

Med stor förvåning läser jag olika twitterinlägg som handlar om att Leo Gerdén, som är medlem Centerpartiets ungdomsförbund fått en artikel publicerad på Nyheter24. Han är för ung! ”Oerhört omdömeslös publicistik när @Nyheter24 publicerar förmodat "kontroversiell" debattartikel från 12-åring” skriver Eric Rosén, chefredaktör för politism.se. ”Äckligt cyniskt: Nyheter24 låter en 12-ÅRING skriva en debattext om varför han inte är feminist" skriver Daniel Swedin, ledarskribent hos Aftonbladet.

Av Sveriges 9 miljoner invånare är mer än 2 miljoner under 18 år. Barn och unga har precis som vuxna yttrandefrihet. Barn och unga har rätt att komma till tals i radio, tv och annan media. Det finns inga speciella regler för dem. Sveriges grundlag om yttrandefrihet har inga åldersgränser. Det är en mänsklig rättighet även för medborgare under 18 år. Den här rätten finns förtydligad i FN:s konvention om barnets rättigheter i artiklarna 12, 13 och 14.

”12.1: Konventionsstaterna skall tillförsäkra det barn som är i stånd att bilda egna åsikter rätten att fritt uttrycka dessa i alla frågor som rör barnet, varvid barnets åsikter skall tillmätas betydelse i förhållande till barnets ålder och mognad. 13.1: Barnet skall ha rätt till yttrandefrihet. Denna rätt innefattar frihet att oberoende av territoriella gränser söka, motta och sprida information och tankar av alla slag, i tal, skrift eller tryck, i konstnärlig form eller genom annat uttrycksmedel som barnet väljer. 14: Konventionsstaterna skall respektera barnets rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet.”

Den här sidan av barnkonventionen tonas ofta ner, vuxenvärlden brukar poängtera den skyddande sidan mer än barns rätt till inflytande. Men i själva verket väger de båda sidorna lika tungt. Även i Föräldrabalken 6 kap. 11§ står det att föräldrar måste ta hänsyn till barnets vilja och synpunkter: ”Vårdnadshavaren har rätt och skyldighet att bestämma i frågor som barnets personliga angelägenheter. Vårdnadshavaren skall där vid i takt med barnets stigande ålder och utveckling, ta allt större hänsyn till barnets synpunkter och önskemål”. Både Föräldrabalken och FNs konvention om barnets rättigheter betonar att vuxna ska ta hänsyn i takt med barnets stigande ålder och mognad. En 12- åring har givetvis högre mognad än en 6-åring. Alla åldrar och alla individer måste bedömas var för sig.

Jesper Dahl undrar i sitt twitterinlägg om det är lagligt att publicera en 12-årings åsikter. Komikern Magnus Bertnér ironiserar och beskriver Leo Gerdén som en ”liten stackare” som CUF har fått tag på och påstår att det är barnarbete att en 12-åring skriver en debattartikel. Joachim Holst tycker ”att barn ska få växa upp i all sin oskyldighet” och Hanna Fridén vet redan nu ”att det inte kommer bli kul för det här barnet”. Förhållningssättet att bara vi skyddar barnen tillräckligt mycket så blir de inte mobbade. Jag tror tvärtom, om vi lär barnen att stå för sina åsikter och argumentera för dem blir de starka. Hur var de här twittrarna själva när de var 12 år? Minns de något? Twittrarnas omsorg om Leo Gerdén vittnar om något som är väldigt vanligt bland vuxna – att vi ofta underskattar de ungas kompetens och förmåga.

Uttrycket ”att barn ska få vara barn” kan i all sin välmening bli nedsättande om vi inte förstår det står i barnkonventionen och föräldrabalken ta hänsyn i takt med barnets stigande ålder och mognad. Nils Funcke, journalist och yttrandefrihetsexpert uttrycker det så här i min bok Vad säger barnen? ”Från den stund ett barn kan artikulera sig så omfattas hen av Regeringsformens skydd både vad gäller yttrandefrihet och integritet. När det gäller integriteten träder den rätten in redan innan barnet kan artikulera sig. Det är ingen grundläggande skillnad mellan barn och vuxna. Skillnaden uppstår i hur media hanterar ovana intervjupersoner.”

Regeln, på flera tidningar, till exempel Expressen och Dagens Nyheter om att alla reportrar alltid måste ha föräldrarnas tillstånd när de ska intervjua barn och unga under 18 år är ett eget påhitt av redaktionsledningen. Det finns ingen lag som säger att en reporter måste be föräldrar om tillstånd för att intervjua barn eller publicera debattartiklar. Även om det ofta är bra att föräldrar är informerade. Regeln har kommit till för att inte tidningen ska bli kritiserad och anmäld.

Men föräldrar äger inte barnens yttrandefrihet. Och är inte alltid de bästa garanterna. Uppgiften för för oss journalister är att värna barns yttrandefrihet. De pressetiska reglerna för press, radio och tv innehåller inga särskilda anvisningar om hur journalister ska förhålla sig när de intervjuar barn och unga under 18 år. Men det krävs känslighet och omdöme i varje enskild situation och för varje enskilt barn och av varje enskild reporter. Att vara närvarande och inte ha för bråttom. Att vi underskattar och förminskar barn och ungdomar är ett av våra stora samhällsproblem.

Om vi lät barn och unga komma till tals mer skulle vi kunna förhindra många svåra saker i deras liv. Då skulle vi få veta mycket tidigare vad som händer i barnens värld.

Ylva Mårtens,
Radiojournalist

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
ÄR DET RÄTT AV NYHETER24 ATT PUBLICERA TEXTER AV PERSONER UNDER 18?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.