Stockholm

Tack Stefan Löfven, nu kan jag inte anställa lika många ungdomar

Klara-Maria Mach förstår inte varför företag inte vill anställa ungdomar.
1 av 3
Klara-Maria Mach förstår inte varför företag inte vill anställa ungdomar. Foto: Privat / TT
Hon menar att de är mycket mer kompetenta än många tror.
2 av 3
Hon menar att de är mycket mer kompetenta än många tror. Foto: TT
Klara-Maria Mach är entreprenör.
3 av 3
Klara-Maria Mach är entreprenör. Foto: Privat

Klara-Maria Mach: "Det är dags att sätta ner foten och börja lyfta, hjälpa och stötta studenter som vill arbeta under sin studietid i Sverige".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Klara-Maria Mach är entreprenör i Uppsala. Hon driver sedan två år tillbaka bolaget Uppstuk – Uppsala studentkonsulter.

Läs hennes blogg: entreprenorden.se

Det är dags att sätta ner foten och börja lyfta, hjälpa och stötta studenter som vill arbeta under sin studietid i Sverige. Inte som regeringen bestämt, att höja straffavgifter för de som vill göra rätt för sig, utvecklas och arbeta. Att vilja ha ett sommarjobb eller extrajobb är vanligt och ganska självklart för måna unga, men de allra flesta har tyvärr svårt att komma in på ett företag genom egna meriter.

För att förverkliga dess drömmar i Sverige räcker det inte att vara duktig och driven utan det krävs tyvärr kontakter. Men hur ska alla ungdomar göra vars föräldrar eller andra närstående inte har kontakterna som krävs? Hur gör nyanlända ungdomar, studenter eller andra som flyttar till en annan stad? Många använder sig utav konsultföretag och i studentstaden Uppsala erbjuder jag det alternativet. Jag driver ett litet företag på nio personer. Vår idé är att främja kontakten mellan Uppsalas näringsliv och studenterna i staden.

Vi har även visat att studenter oftast har mer kunskap än vad arbetsgivare tror. Varför inte ta vara på alla unga som besitter stor kunskap och underlätta deras möjligheter till arbete? Med de ökade kostnader som höjda arbetsgivaravgifterna ger kommer vi inte ha råd att hjälpa lika många studenter. Det blir svårare att ta sig in på arbetsmarknaden och vilka drabbas mest? Jo, de ungdomar som inte har några andra kontakter och mindre på sitt CV, det vill säga den målgrupp som redan i dag har svårt att etablera sig på arbetsmarknaden.

Stefan Löfven och Magdalena Andersson jublar över att budgeten gick igenom och att arbetsgivaravgifterna höjs. Det som är svårt att förstå då arbetslösheten kostar mer än sjukvården i Sverige, är en finansminister som inte tycker om reformer som skapar fler jobb. En reform som gör det svårare för ungdomar att komma in på arbetsmarknaden.

Vi måste på allvar börja ändra på bilden många har av företag i Sverige. Utan en framväxt av företag kommer inte heller en framväxt av jobb. Det gäller därför att göra det lättare för små- och medelstora företag så att fler människor har chansen att få ett jobb. Jag är riktigt stolt över alla studenter som har och som nu arbetar hos oss. Därmed tänker jag fortsätta kämpa för att få ut ännu fler av våra duktiga talanger i Uppsalas näringsliv. Jag hoppas att vi blir fler, så att vi kan bryta trenden i Sverige och i stället göra det lättare för fler ungdomar att jobba.

Är du med mig?

Klara-Maria Mach,
Entreprenör

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.