Noor Maki menar att majoriteten av alla muslimska kvinnor bär slöja av fri vilja.
1 av 3
Noor Maki menar att majoriteten av alla muslimska kvinnor bär slöja av fri vilja. - Foto: Privat / TT
Hon hyllar modejättarna för att de lyfter beslöjade kvinnor.
2 av 3
Hon hyllar modejättarna för att de lyfter beslöjade kvinnor. - Foto: TT
Noor Maki.
3 av 3
Noor Maki. - Foto: Privat

Tack H&M och Åhléns för att ni är de hjältar jag saknade som barn

Noor Maki: "Många beslöjade bemöts redan som barn av påhopp och hånfulla kommentarer av personer som inte har kunskap om vad en slöja är eller varför den bärs".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Noor Maki är student.

Många beslöjade bemöts redan som barn av påhopp och hånfulla kommentarer av personer som inte har kunskap om vad en slöja är eller varför den bärs. Kommentarer som: "Vad har du på huvudet?", "Är det påsk eller?" och " Var har du köpt din mössa?". Hade dessa personer känt till vad slöjan är och av vem och hur den bärs hade det sett annorlunda ut. Jag önskar att slöjan börjar introduceras i mer positiva sammanhang bortom den ständiga svartmålningen av muslimer och beslöjade i tv, tidningar och magasin. Varför får vi aldrig vara med i offentligheten och exempelvis på reklampelare och i modemagasin för att göra dessa ogillare mera bekanta med något som bärs av tiotusentals kvinnor i Sverige?

I vårt moderna samhälle som påstås värnar om allas lika värde, särbehandlas och trakasseras slöjbärande kvinnor i alla åldrar på många olika sätt. Den beslöjade kvinnan diskrimineras genom att bland annat inte få det jobb hon söker. Hon diskrimineras genom att hennes personliga beslut och viljan att bära slöja ständigt ifrågasätts och undervärderas. Hon förtrycks genom att få hatiska blickar riktade mot sig av individer som har en skev bild av slöjan och som anser att den inte hör hemma i den moderna samhällsbilden. Vem bestämmer hur ett samhälle och dess individer bör se ut om inte i väldigt stor utsträckning media, modeindustrin och reklammakarna?

Generellt är den härskande tanken bland gemene man felaktigt att slöjan är förenat med tvång och ofrivillighet och som bärs av underkuvade kvinnor. Man drar paralleller till slöjobligatoriet som råder i endast två länder i världen, Saudiarabien (30 miljoner invånare) och Iran (82 miljoner invånare). Samtidigt har vi 1,6 miljarder muslimer världen över, varav övervägande delen av dessa lever i länder där slöjan inte är ett obligatorium men där många muslimska kvinnor ändå väljer att bära plagget frivilligt, dem finner vi i samtliga länder i världen.

Frankrike är ett bra exempel på omvänd diskriminering där man infört slöjförbud på offentliga platser och jag likställer gärna förbudet med det rådande slöjtvånget i Saudi och i Iran. Motivationen för slöjförbudet i den franska konstitutionen sägs vara med anledning av att skydda dem muslimska kvinnorna mot det slöjtvång de påstått utsätts för av sin tro och av sina män. Om en kvinna ändå ertappas med att bära slöja offentligt får hon böta och om det upprepas riskerar hon fängelsestraff.

Låter det nu rimligt att straffa någon man vill ”rädda” från förtryck? Frankrike är också ett bra exempel för att visa hur långt fientligheten och demoniseringen av beslöjade kvinnor kan gå. Man lagstiftade inte om slöjförbudet över en natt. Det börjar oftast med att medborgare börjar klanka på och utesluter beslöjade ur det offentliga rummet och förpassar dem utanför samhället. Det alltmer hätska samhällsklimatet mot beslöjade kvinnor märker jag tyvärr av även här hemma i Sverige och jag fruktar att det går lika långt som det gjort i Frankrike.

Alla medborgare i en demokrati bör i praktiken ha rätten att fatta egna beslut vare sig det handlar om val av klädsel, religiös åskådning och rätten att slippa diskriminering, oavsett vilka val man vill leva efter, så länge det inte skadar andra. Vi bör gemensamt stå upp för allas grundläggande friheter och mänskliga rättigheter. Frihet är som bekant olika för olika individer men lika livsviktigt för alla. För många är frihet friheten att kunna bära slöjan samtidigt som man slipper diskriminering och trakasserier, för andra är frihet friheten att slippa bära slöjan. Vi bör tillsammans, beslöjad som obeslöjad, kämpa emot förtrycket oavsett åt vilket håll det lutar och värna om alla kvinnors frihet att själva få bestämma och inte leka hjältar på bekostnad av andras friheter genom att bland annat påstå att alla beslöjade kvinnor inte frivilligt valt sin slöja och därmed vill bannlysa den. Ingen har rätt att beröva någon annans frihet vare sig om man väljer slöjan eller väljer bort den!

Ingen privatperson eller organisation ska behöva skämmas för eller tvingas utstå repressalier över att man stödjer och lyfter fram kvinnors rätt att själva välja hur de vill klä sig och vad de känner sig bekväma i att bära. Två framgångsrika och världskända företag, Åhléns och H&M, har vågat utmärka sig och bryta mönstret genom att inkludera otypiska modeller, detta är ett viktigt steg för att kunna bryta den rådande uteslutningen av beslöjade ur modeindustrin och reklambranschen och börja introducera beslöjade kvinnor för allmänheten i en mer positiv kontext. Dessa företag har signalerat för omvärlden att det inte är fel att få in slöjan i modebranschen så som andra plagg uppvisas i reklamkampanjer.

Slutligen vill jag visa Åhléns och H&M min tacksamhet och uppskattning över att ni uppmärksammat oss och ser även oss som viktiga och värdefulla konsumenter. Ni ska inte vara annat än stolta över ert unika och lyckade koncept att lyfta fram beslöjade kvinnor i era kampanjer. Äntligen finns det representanter från mode och skönhetsbranschen som ser skönheten med vår beslöjning, kvinnor mister inte sin skönhet ju fler plagg hon sätter på sig, tvärtom! det är på tiden att världen nu ser och uppmärksammar vår självsäkerhet, styrka och stolthet. Internationellt är Sverige känt för att värna om mänskliga rättigheter och att fördöma orättvisor i världen, att svenska företag marknadsför sig på det här sättet sänder återigen positiva signaler om Sverige som ett föregångsland.

Tack återigen Åhléns och H&M för de leenden ni gett mig varje gång jag ser era kampanjer!

Noor Maki

/
/
/
/
/
/
hat
/
Hot
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.