Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Gör det verkligen så ont att ställa sig på de utsattas sida?

Privat

Debatt | 29/09/2015 10:17

​Lisa Bjernhagen: "Bara för att vi kvinnor får rösta idag, inte behöver tvingas till giftermål och har fått lite högre lön betyder det inte att rättvisan är nådd och att det tar slut här"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det här med ett göra ett ställningstagande för ett större syfte än en själv. Har du funderat på det? Kanske är det redan det du gör? Genom att till exempel vara feminist, vegan eller vegetarian. Genom att tänka utanför din egen sfär och att tänka på fler. Tänka i ett större perspektiv. Tänka på strukturer och på hur samhället fungerar och inte fungerar.

I det här fallet pratar jag om feminism. Du personligen kanske inte behöver den, men många andra gör. Många är desperata efter lika rättigheter. Varför vill du inte vara med och kämpa på det tåget?

Jag stöter ofta på detta. Motståndare till feminism som enbart resonerar utifrån sin egen situation. De som anser att feminismen inte behövs, att vi redan har det bra och att det finns mycket större problem.

Ja, de personerna tänker helt enkelt inte utanför sin egen sfär. De ser det ganska svart och vitt. Personen i fråga kanske inte har varit med om sexism själv. Kanske bara har blivit rättvist behandlad i förhållanden och på jobbet, alltid fått lika hög lön som männen och så vidare.

Det är ju jättebra att den här personen inte har upplevt orättvisan och sexismen som patriarkatet medför. Helt fantastiskt! Men bara för att du som enskild individ inte upplever sexism, de patriarkala strukturerna och orättvisorna mellan kön som finns i vårt Sverige betyder det inte att det inte existerar eller är oviktigt.

Det betyder inte att det bara är att vifta bort eller att du har rätt att säga till en feminist att det den personen strider för är obetydligt eller onödigt. Det är helt okej att se problem, att ta striden och att kämpa mot orättvisorna vi många lever i trots att vi bor i ett I-land.

Jag tror också att du sitter och funderar på dina kanske betydligt mindre problem än sexism och brist på jämställdhet när du pillar naveln i TV-soffan.

Att vara feminist är att vara för jämställdhet och för att lyfta kvinnor som så länge varit förtryckta i samhället. Bara för att vi kvinnor får rösta idag, inte behöver tvingas till giftermål och har fått lite högre lön betyder det inte att rättvisan är nådd och att det tar slut här.

Jämställdhet är precis vad det låter, och nej, vi är inte där än. Så prova att tänka utanför din sfär några gånger. Några gånger i veckan när du läser på nyheterna om löner, våldtäkter, sexism och objektifiering i reklamfilmer.

Gör det verkligen så ont att ställa sig på de utsattas sida, och att kämpa för kvinnors fulla rättigheter till att helt enkelt få ta del av allt de männen redan har gratis?

Jag tror inte det.

Lisa Bjernhagen

Är du feminist?