Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ni tjatar om feminism men ingen föreslår en lösning

Jenny Bondesson har fått nog av konflikten mellan feministerna och jämställdisterna.
1 av 3

Jenny Bondesson har fått nog av konflikten mellan feministerna och jämställdisterna.

Privat / Wikimedia Commons

Hon menar att alla hela tiden lyfter de negativa aspekterna av problemet.
2 av 3

Hon menar att alla hela tiden lyfter de negativa aspekterna av problemet.

Wikimedia Commons

Jenny Bondesson.
3 av 3

Jenny Bondesson.

Privat

Debatt | 01/10/2015 10:13

Jenny Bondesson: "Många av problemen ligger i den grundläggande synen på kvinnor och värderingen att allt tjejigt och kvinnligt är sämre".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

De flesta man pratar med är för jämställdhet men emot feminism. De snälla männen vill inte bidra då det för dem räcker med att inte vara en rövhatt och de som inte är så snälla kommer aldrig hjälpa till, eftersom de lite lever på vad de får ut av sitt kvinnoförakt: utrymme, pengar, frihet, makt och att ta lite på den där tjejen med kort kjol som verkar sjukt obekväm.

De som kommenterade Lisa Bjernhagens debattartikel om feminism i går la dock fram en viktig poäng: om det tjatas så mycket om feminism och jämställdhet, varför är det då ingen som kan komma med konkreta förslag på förändringar? Många av problemen ligger i den grundläggande synen på kvinnor och värderingen att allt tjejigt och kvinnligt är sämre. Respekten uteblir, tjejer drillas hårdare i att främst vara sitt utseende och resultaten därifrån är ett faktum. Att vara för jämställdhet eller att vara feminist är lite same same om resultaten är detsamma, men ja det finns saker att göra.

Ropa inte efter tjejer du inte känner, det skapar obehag och visar på bristande respekt. Säg ifrån när du möter all typ av sexism. Att ständigt bara vara sin kropp och dess sexuella funktioner mot sin vilja skapar en väldig olust och känns ofta hopplöst. Kvotera inte – någon. Det är ofta på tapeten om den orättvisa kvinnokvoteringen utan att nämna hur män alltid kvoterat in varandra inom alla områden. Kvotera inte alls och anta inte vem som kan vad eller hur mycket baserat på kön.

Säg ifrån när kvinnor hamnar i knipa. Det kan vara kompisarna som skickar runt olämpliga bilder på nån tjej från festen, när du ser någon lägga något i en drink, när du ser någon försöka övertala en tjej som uppenbarligen inte vill, när hon som våldtogs kallas hora, när någon förklarar för en tjej hur hon borde se ut, när någon frågar vad hon hade på sig eller hur mycket hon drack, när ett gäng killar skriker på en tjej som går förbi, när någon skriver hotande kommentarer på internet, när något inte verkar stämma med den unga tjejen och äldre mannen utanför hotellet och så vidare.

Det kan till och med vara att utöka den egna kunskapen för verkligheten är tyvärr större än vad som syns om du själv inte är kvinna. Biblioteken har ofta en feministisk hylla. Och lyssna. Försök sätta dig in i det faktum att varje kvinna är rädd när hon går själv hem, att var femte sjuåring vill banta och att var femte kvinna har utsatts för allvarligt sexuellt våld. Och kvinnor, stötta och lyft varandra, inse att boven ofta är självkänslan. Ifrågasätt nackdelarna med machoidealet. Stötta den man som blivit slagen av sin flickvän. Vänta dig inte alltid att pappan är den sämsta föräldern. Det här kan fortsätta i all oändlighet.

Men menar du allvar är stegen ganska enkla: lär, inse, notera, agera.

Jenny Bondesson

Håller du med?