Åsa Romson och Gustav Fridolin i Almedalen
1 av 2
Åsa Romson och Gustav Fridolin i Almedalen - Foto: Marcus Ericsson/ TT
Anders Åkesson, Centerpartiet
2 av 2
Anders Åkesson, Centerpartiet - Foto: Privat

Varför accepterar Romson och Fridolin att deras politiker ljuger för dem?

Anders Åkesson: "Karin Svensson-Smiths förklaring är en lögn för att täcka över sitt tidigare misstag. Hon försöker ge sken av att det handlar om ett olyckligt ordval, vilket alltså inte är sant".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Anders Åkesson är centerpartist och är ledamot i Trafikutskottet.

Trafikutskottets viktiga arbete – att hantera nationella trafikbyggnadsprojekt för många hundra miljarder av skattepengar – har senaste veckan skuggats av den monumentala cirkus som utskottets ordförande Karin Svensson-Smith orsakat genom att tumma på sanningen.

Det hela började med att jag ställde frågan om det verkligen stämde att ett kinesiskt bolag lämnat en offert på 145 miljarder till Trafikutskottet om att bygga höghastighetsjärnväg i Sverige. Detta skulle spara skattebetalarna 25 miljarder. För mig kändes det otroligt, då utskottet inte tar in offerter. Nu har ett par dagar gått och Karin Svensson-Smith har i offentligheten tvingats medge att det inte alls finns någon offert. Hon har således vilselett allmänheten och försatt hela utskottet i en mycket pinsam situation och sig själv i en förtroendekris.

Hon uppger att det istället ska handla om en "intresseanmälan med kostnadsförslag och genomförandeplan" som hon dessutom kastat i pappersåtervinningen. Ett mycket märkligt förfarande, men någonting som Miljöpartiet anser vara en "rimlig förklaring" och därför menar man att förtroendet för Svensson-Smith kvarstår.

Det skulle man kunna acceptera, om Karin Svensson-Smiths förklaring inte var en lögn för att täcka över sitt tidigare misstag. Hon försöker ge sken av att det handlar om ett olyckligt ordval som ställt till problemet, vilket alltså inte är sant.

Dokumentet som hon i SVT gav sken av skulle utgöra en offert är istället det dokument som en järnvägsexpert tagit fram och nu låtit TV4 publicera på sin sajt. Det är en sammanställning på kostnader för kinesiska tågsträckor. Siffrorna stämmer säkert, men något kostnadsförslag är det inte. Det framgår inte heller att något intresse från specifika bolag skulle finnas. Någon tydlig genomförandeplan tycks inte heller finnas.

För någon som suttit i Riksdagen sedan 1998 och är ordförande i Trafikutskottet borde det vara helt omöjligt att tolka dokumentet som en offert eller ens som en intresseanmälan. Det handlar alltså inte om ett felaktigt ordval, utan om helt fria fantasier.

Trots att ingenting i dokumentet har någon som helst likhet med en offert, en intresseanmälan eller en genomförandeplan så menar Gustav Fridolin, Åsa Romson och Miljöpartiet att förklaringen är "rimlig". De båda språkrören ställer sig alltså bakom en förklaring som klart och tydligt inte stämmer.

Karin Svensson-Smiths senaste påstående om en "intresseanmälan med kostnadsförslag och genomförandeplan" är direkt felaktigt och vilseleder allmänheten ännu mer. Den nya förklaringen är nästan ett ännu större problem än det ursprungliga felet.

Karin Svensson-Smiths ursäkt klingar falskt när hon samtidigt förklarar sig med ytterligare ett påstående som är helt felaktigt. Än värre är att Miljöpartiet accepterar det.

Anders Åkesson,
Ledamot av Trafikutskottet, Centerpartiet

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.