Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vendela, 17: "Jag är trött på att bli bortkörd från fotbollsplanen för att jag är tjej"

- 05/10/2015, 10:55
Vendela Ögren, 17 år, är trött på hur hon behandlas av män inom fotbollen.
1 av 5

Vendela Ögren, 17 år, är trött på hur hon behandlas av män inom fotbollen.

Privat

Hon menar att kvinnor också ska ha möjligheten att spela på fullsatta arenor.
2 av 5

Hon menar att kvinnor också ska ha möjligheten att spela på fullsatta arenor.

TT

Kvinnor förtjänar lika mycket respekt som män inom sporten menar Vendela Ögren.
3 av 5

Kvinnor förtjänar lika mycket respekt som män inom sporten menar Vendela Ögren.

TT

Vendela Ögren spelar fotboll.
4 av 5

Vendela Ögren spelar fotboll.

Privat

Vendela Ögren, 17 år.
5 av 5

Vendela Ögren, 17 år.

Privat

Vendela Ögren, 17 år: "När vi är på planen är kärleken till spelet, svetten och laget densamma, trots att vi kanske inte har samma tempo som killarna. Vår fotboll räknas fortfarande. Vi räknas".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag ber ingen att sätta sig och se på damfotboll på det mindre kanalerna. Jag ber er inte att gå och se på damallsvenskan, som spelas på arenor som herrar max skulle träna på. Jag ber er inte någon att bry sig om att det svenska damlandslaget faktiskt har vunnit mer än herrarna nog någonsin kommer göra – den var till dig Erik Hamrén. Utan jag ber bara om lite jävla respekt när jag går ut på en fotbollsplan, trots att jag inte är kille.

Skillnaden på fotbollen som utövas av killar och damfotbollen som vi tjejer spelar finns, den gör helt ärligt det men det är precis samma sport. Som John Guidetti fint förklarade det: ”Fotboll är fotboll. Två mål, lite linjer, en överstegsfint, tunnel, skott i bortre och alla jublar”. Fotboll är fotboll, dam eller herr och det här handlar inte om vad du helst köper biljetter för att se eller vilken match du väljer att se på tv. För du kommer välja bort damerna och säga att det inte är tillräckligt underhållande att se på, men det är lika mycket fotboll för det.

Det här handlar om att när mitt lag har träning så kommer folk att gå in på vår plan, andra lag kommer ta våra träningsytor, yngre lag (överraskande nog pojklag) ta våra träningstider, ledare från andra lag kommer be oss flytta deras mål, korpenlagen (även där män) kommer inte flytta målen de ska använda utan se det som en självklarhet att vi kommer göra det åt dem.

Jag kan flytta mål och det är inte hela världen om några värmer upp bredvid oss, jag vet bara att det här aldrig skulle inträffa ett herrlag. Ingen tränare från ett annat lag skulle be dem flytta mål åt dem och deras träningstider skulle aldrig röras utan alltid prioriteras högst.

Så jag är avundsjuk eller jag har alltid varit avundsjuk på exempelvis att min brorsa kan drömma om att spela för tiotusentals människor, och tjäna så sjukt mycket pengar på att spela fotboll och jag kan inte ens drömma om det. Det är fakta och det är fel men det handlar som sagt inte om det. Det handlar om den där respekten vi inte får, den där ständigt närvarande nertittandet.

Därför tänker jag gnälla. Jag tänker gnälla så in i helvete för fotboll är som Guidetti säger fotboll. Den kanske inte är lika underhållande i allas ögon och du kan till och med tycka det är som en helt annan sport, men respektera den och vi som utför den. För när vi är på planen är det aldrig annorlunda, kärleken till spelet, svetten och laget är densamma, trots att vi kanske inte har samma tempo som killarna. Vår fotboll räknas fortfarande. Vi räknas.

Vendela Ögren, 17 år,
Fotbollsspelare