Hipsterskägget är en trend som bygger på religiöst förtryck menar Maria Robsahm.
1 av 6
Hipsterskägget är en trend som bygger på religiöst förtryck menar Maria Robsahm. - Foto: TT / TT
Männen i Mellanöstern väljer inte själva om de ska odla skägg eller inte påpekar hon.
2 av 6
Männen i Mellanöstern väljer inte själva om de ska odla skägg eller inte påpekar hon. - Foto: TT
Därför bör män tänka efter innan de bestämmer sig för att odla skägg englit Maria Robsahm.
3 av 6
Därför bör män tänka efter innan de bestämmer sig för att odla skägg englit Maria Robsahm. - Foto: TT
Att våga vägra skägg är att stödja de muslimska männens kamp anser hon.
4 av 6
Att våga vägra skägg är att stödja de muslimska männens kamp anser hon. - Foto: TT
Maria Robsahm arbetar som personlig assistent.
5 av 6
Maria Robsahm arbetar som personlig assistent. - Foto: Privat
En mustasch är inte samma sak som ett helskägg påpekar skribenten.
6 av 6
En mustasch är inte samma sak som ett helskägg påpekar skribenten. - Foto: TT

Till alla hipsterskägg: "Ni sviker era bröder i Mellanöstern som inte får raka sig"

Maria Robsahm: "Du får leva med att ett sådant skägg inte kan accepteras i en mängd roller i samhället, där kunder/patienter ska slippa konfronteras med en hårig reklampelare för religiöst förtryck".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Maria Robsahm är personlig assistent.

Skribenten om texten

Texten är egentligen en verklig text ur en debatt om slöjans vara eller inte vara i Sverige. Jag roade mig med att byta ut ordet "slöja" mot ordet "helskägg" – även det är ett tvingande attribut i vissa delar av världen.

Jag vill tillägga att jag tycker att alla ska få bestämma om de vill ha eller slippa både skägg och slöja. Ingen annan ska lägga sig i.

Jag förstår inte varför män måste dölja sina vackra ansikten bakom skägg! Här i Europa är ni ju inte tvingade, men ni sviker era bröder i Mellanöstern som inte får raka sig. Erkänn att det är en underkastelse ni valt, och inse att det är något extremt som aldrig får normaliseras i ett sekulärt jämställt samhälle.

Ha ödmjukhet för att ert "frivilliga" skägg lägger dimridåer framför alla män som verkligen tvingas, och därmed blir bortmotade i bakgrunden och får svårare att kämpa för sin frihet. Ha ödmjukhet för att denna inlåsning i ett skägg är något mycket extremt och räkna med att bli ifrågasatta ibland.

NI kan göra era röster hörda men inte de som lever i en pressad situation eller tvång. Helskäggets syfte är att förfula, ta bort mannens skönhet, hindra kvinnans ostyriga blickar. Om det ser vackert ut så är det per definition misslyckat.

Jag har jobbat med många män med helskägg och det var då jag insåg det stora kollektiva svek vi bedriver här i landet när vi inte låtsas om att det skulle vara något alldeles märkvärdigt med detta. Att tvinga, eller pressa eller hjärntvätta någon att bära helskägg, som inte bara är en liten mustasch eller polisonger utan en fysiskt hindrande ansiktsbehåring som är både avpersonifierande och förfulande, är ett oerhört övergrepp som den personen måste ha med sig hela tiden.

Ja, helskägget är utifrån avpersonifierande. Alla ser väldigt likadana ut. Det personliga utseendet sitter inte bara i en liten oval. Och det där "hindra från att ha helskägg"? Var kommer det ifrån? Vill man ha helskägg på sin privattid så får man ha det, liksom man kan bära maskeradkläder eller munkdräkt.

Men man får leva med att ett sådant skägg inte kan accepteras i en mängd roller i samhället, där kunder/patienter ska slippa konfronteras med en hårig reklampelare för religiöst förtryck. Man får gärna välja denna form av underkastelse själv, men stå för det!

Maria Robsahm

/
/
/
/
/
Man
/
/
/
hat
/
Hot
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.