Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sjölejon hör hemma i havet, inte på sågspån i cirkustältet

- 06/10/2015, 11:28
Sofia Arkelsten vill sätta stopp för vilda djur på cirkus.
1 av 3

Sofia Arkelsten vill sätta stopp för vilda djur på cirkus.

Fredrik Wennerlund / TT

Hon menar att cirkusen inte är en lämplig miljö för djuren.
2 av 3

Hon menar att cirkusen inte är en lämplig miljö för djuren.

ap

Sofia Arkelsten är riksdagsledamot för Nya Moderaterna.
3 av 3

Sofia Arkelsten är riksdagsledamot för Nya Moderaterna.

Fredrik Wennerlund

Sofia Arkelsten (M): "Men även om de formella kraven kan vara uppfyllda är cirkusmiljön inte är bra för vilda djur. Djuren transporteras länge och ofta och saknar möjlighet att tillgodose sitt naturliga beteende".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det är faktiskt rätt enkelt. Ett sjölejon trivs inte på sågspån. Cirkusar kan vara så mycket mer än djur som gör konster.

Sverige borde likt många andra länder förbjuda vilda djur på cirkus, därför har jag föreslagit det i en motion till Sveriges riksdag. Bland annat har Nederländerna, Storbritannien och flera latinamerikanska länder redan gjort detta. Andra länder som Grekland, Cypern, Bolivia och Bosnien Hercegovina har till och med förbjudit alla djur på cirkus.

Frågan om att förbjuda vilda djur på cirkus har bland annat uppmärksammats av organisationen Djurens rätt, och frågan har brett stöd. Det handlar i grunden om värderingar och ansvaret för att behandla djur väl.

Svenskt djurskydd vill gärna vara världsbäst. Alla djur som hålls av människor omfattas av djurskyddslagstiftningen. Cirkusdjur omfattas också av djurskyddslagen.

Reglerna för cirkusdjur finns i korthet på Jordbruksverkets hemsida:

”Du får inte kräva mer av djuren än de har fysiska och psykiska förutsättningar för att klara av. Om ett djur haft en skada eller sjukdom som krävt veterinärvård ska du se till att det besiktigas av en veterinär innan det medverkar i någon föreställning.

Cirkusdjur ska varje dag få röra sig fritt utomhus, om inte vädret är extremt dåligt. De ska ha en torr och ren liggplats, och ska kunna uppsöka skugga om de behöver det.

Djuren ska inte störas för mycket av besökare, och får inte visas för allmänheten när de står uppbundna.”

Det finns också begränsningar för vilka djur som cirkusar kan använda sig av. Enligt Jordbruksverkets hemsida med djurskyddsreglerna för cirkusar får inte apor, rovdjur med undantag för hundar och katter, säldjur med undantag för sjölejon, noshörningar, flodhästar, hjortdjur med undantag renar, giraffer, kängurur, rovfåglar, strutsfåglar och krokodildjur ingå i cirkusverksamhet.

Det är heller inte tillåtet att ta in grisar som cirkusdjur eftersom Sverige har särskilda garantier när det gäller sjukdomar hos grisar. En del cirkusar har gått före och slutat använda sig av elefanter.

Men även om de formella kraven kan vara uppfyllda är cirkusmiljön inte är bra för vilda djur. Djuren transporteras länge och ofta och saknar möjlighet att tillgodose sitt naturliga beteende. Som sagt, ett sjölejon föredrar klippor och hav före sågspån. Det finns också betydande utmaningar vad gäller tillsynen och kontroller av svenska myndigheter.

Med frihet kommer ansvar. Men hur ska ansvaret för djuren se ut framåt? Djurskyddslagen är basen men steg för steg förändras värderingarna och synen på djur. Många håller med om att djuren ska slippa vara på cirkus. Möjligen kommer flera riksdagsledamöter tycka att det här är ett bra förslag. Väldigt få motioner vinner omröstningen i riksdagen, men nu finns förslaget i alla fall här!

Sofia Arkelsten,
Riksdagsledamot Nya Moderaterna