Torsdag 2 Dec
Stockholm

När han insåg att jag hade blockat honom hörde han av sig till min familj

Emma Lundgren blev förföljd och hatat på nätet.
1 av 5
Emma Lundgren blev förföljd och hatat på nätet. Foto: Privat / TT
Hon fick lägga ner många timmar för att sätta stopp för mannen som trakasserade henne.
2 av 5
Hon fick lägga ner många timmar för att sätta stopp för mannen som trakasserade henne. Foto: TT
Dagligen utsattes hon för grova kommentarer.
3 av 5
Dagligen utsattes hon för grova kommentarer. Foto: TT
Hennes före detta pojkvän uttryckte bland annat att han önskade att hon skulle dö.
4 av 5
Hennes före detta pojkvän uttryckte bland annat att han önskade att hon skulle dö. Foto: TT
Emma Lundgren är M-power ambassadör.
5 av 5
Emma Lundgren är M-power ambassadör. Foto: Privat

Emma Lundgren: "Vi var tillsammans i över fem år, men när jag kom fram till att jag ville gå vidare i mitt liv utan honom tog han det inte som jag hade hoppats".

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Emma Lundgren är M-power ambassadör.

Mobilen plingade till för 15 gången i dag. Jag öppnade, hoppades, önskade, men blev än en gång missnöjd med notifikationen på telefonen. Det stod: "Din jävla hora du borde egentligen dö". Jag stängde ner telefonen igen, orkade inte svara länge. Orkade inte skriva att han ska sluta skriva till mig, för det hjälper inte längre.

Vi var tillsammans i över fem år. Vi gick igenom så mycket tillsammans. Jag fick under förhållandet klarhet i många av mina val och hur jag tänkt. Jag fick min adhd-diagnos. På ett sätt var det så skönt att få diagnosen och förstå varför jag gjorde saker som jag gjort, hanterade situationer som jag gjorde. På ett sätt var det jobbigt, för hur hjälper det mig nu egentligen?

Jag lärde mig att jag måste kontrollera mina impulser, att inte skriva först och tänka sen. Jag måste läsa, tänka och sen skicka. Jag valde att tänka: Kommer jag att kunna säga det här till personen, ansikte mot ansikte? Kommer jag kunna sätta upp den här bilden på T-centralen med min underskrift?

Men jag kom, efter våra fem år tillsammans, fram till att jag ville gå vidare i mitt liv utan honom. Han tog det inte som jag hade hoppats. Han blev arg, ledsen och besviken. Den första månaden plingade telefonen oavbrutet med hotfulla sms och Facebook-meddelanden.

Vad gör man? Byter man telefonnummer? Tar man bort Facebook? Jag ringde telefontillverkaren, operatören, nästan alla nummer jag kunde komma på. Ingen av dem kunde hjälpa mig, inte mer än att operatören kunde byta mitt nummer och ändra så att jag hade privat men inte hemligt nummer.

Jag var tvungen att göra något, för jag såg ingen annan utväg. Det hade pågått i över en månad. Jag lyckades blockera honom på Facebook och även på Instagram. Men jag fick fortfarande flera sms och samtal varje dag.

Hans humör ändrades på samma sätt som solen går i moln. Ena sekunden ångrade han sig, andra var jag den hemskaste personen som fanns och borde egentligen bara dö. När jag till slut bytte nummer började det plinga på mejlen, dagligen. Facebook och Instagram hade jag ju lyckats blocka. Men helt säker kände jag mig aldrig. Det är ju så enkelt att skapa ett till konto och spela någon annan.

Varje gång jag fick en vänförfrågan så tänkte jag: Kan det vara han? Har han skapat ett fake-konto? Det var bara en gång jag fick ett meddelande från honom under ett annat namn. Jag försökte blockera mejladressen, men det gick inte och skulle det gå så är det lika enkelt där att skapa en ny mejladress.

Är det nu jag får byta mejl?

Förstår ni vilket jobb det är att få bort en person ur sitt liv? Det handlar om timmar där du får ringa operatören, byta konton, se till att alla som verkligen behöver får de nya uppgifterna.

När han förstod att jag hade blockerat honom på de flesta ställena, så började han höra av sig till min familj. Han skrev till min mamma och syster. Ska det här inte ta slut någon gång? Som tur är så har han inte hört av sig till dem mer än ett fåtal gånger.

Efter ett halvår tar det slut. Men ett halvår som jag gick omkring och fick ont i magen så fort min telefon plingade. Jag kan fortfarande efter ett par år få ont i magen när jag hör någon nämna hans namn.

När jag äntligen lyckades glömma det hela så hade han bearbetat det. Nu efter ett par år har han hört av sig igen. Kommer han någonsin att sluta? Nu skriver han inte elaka saker längre, men jag mår dåligt av att han hör av sig igen.

Jag önskar att det bara kunde sluta.

Tänk er om det här vore du eller en närstående, vad hade du gjort?

Här har du en typ av näthat, men det finns så många olika typer av näthat. Hade tjejen i denna historia vetat bättre hade hon polisanmält honom direkt. Eller bett om råd och hjälp och vågat visa vad som händer på nätet. Hur många vuxna läser och ser vad som egentligen pågår? Hur ska man komma åt något som i dag är så lätt, det är ju bara att gömma sig bakom en fake-bild? Var finns hjälpen och hur ska vi lyckats få bukt med något som många drabbas av dagligen?

Emma Lundgren,
M-power ambassadör

--

Läs även de här debattartiklarna från vår No hate-kampanj:

• Krönika: Det får räcka nu – nu sprider vi nätkärlek!

• Nättrollen tror att de sitter säkert bakom sina skärmar

• Det är uppenbart att ni som hatar på Internet behöver gå i terapi

• När han insåg att jag hade blockat honom hörde han av sig till min familj

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela