- Foto: Privat

Rebecca Weidmo Uvell: Det fina näthatet

Rebecca Weidmo Uvell: "Bilderna i bildspelet ovan är bara ett utdrag av vad som skrivs till mig. Välkommen till min värld".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Följ Rebecca Weidmo Uvell på Twitter: @RebeccaWUvell

Besök hennes blogg: uvell.se

Det finns flera vänsterkvinnor som i långa blogginlägg gått ut med hatet de får. Mest från rasister.

Många frågar mig hur jag pallar trots all skit jag får. Jag får nog en sådan fråga varje vecka, senast igår en omtänksam kvinna på minglet jag var på. Jag brukar alltid svara att det är en del av jobbet. Jag tar inte saker personligen. Alls.

Men om nu alla rader med vänsterkvinnor får sympatier för hatet de får vill jag nu ta tillfället i akt att illustrera hur det "goda hatet" ser ut. Det som kommer från vänster. Det som jag drabbas av. Hela tiden.

Detta inlägg har inte alls syftet att få en massa medlidande, det är ingen uppvisning i narcissism eller ett gråta-ut-inlägg.

Det är ett rakt inlägg för att visa hur den fina vänstern uttrycker sig mot meningsmotståndare. Allt är inte hat, en del saker är bara ren och skär otrevlighet.

Jag får förolämpningar om mitt utseende, anklagelser om att vara rasist, nazist, djävul, psykfall, troll, rövhål, svin, kräk, skräcködla, vidrig. De kräks på mig. Jag är värre än Bagdad Bob. Jag lever för att hetsa (mot folkgrupp). Folk kallar mig hen, gör mig till min mans fru som enda egenskap och andra härskartekniker.

De påstår att jag kopierar, hittar på, ljuger och drevar. Psykfall, vansinne. Jag är ansvarig för att folk dör, jag är empatilös, hjärtlös, böghatare. Jag förstör samhället. Jag är oetisk, oseriös, dum i huvudet. Researchgruppen "ska sätta stopp för mig". Det jag gör är ovärdigt. Jag är jävla okunnig, foliehatt, förtalar folk. Jag är hjärtlös. Jag har köpt mitt vikariat på Dagens Industri och är korrupt. Jag står inte för mina åsikter. Jag tvättar SD:s smuts. Jag är inte ens normalbegåvad. Jag tycker allmänheten är efterbliven.

Subba.

Kärring.

Och det är inte bara anonyma troll, det är även kända mediepersoner och kändisar. Popartister, rapartister. Riksdagsledamöter, skribenter, före detta partiledare. Till och med en fackordförande som sitter i LO:s styrelse. De har tillgång till stora plattformar och ses som företrädare, förebilder, godhet.

Hatet från höger är ofta grovt och anonymt. Men hatet från vänster sker öppet och accepteras. Av alla. En av Aftonbladets ledarskribenter kallar mig rövhål. Ingen i vänstern reagerar. Det är okej för dem. Nog för att det är jobbigt att få mail av anonyma troll. Men tror folk att det är kul att bli uthängd i media, av media? På vilket sätt är det hatet mindre värt än troll-mail?

Jo. För att jag är borgerlig.

Det är obehagligt att få otäcka mail, man blir rädd. Men bli hatad av offentliga personer i offentligheten, även om det inte är lika grovt, måste du stå pall på ett annat sätt. Din karriär kan drabbas, dina kollegor, familj och vänner med. Vänsterskribenter gör gemensam sak med socialliberaler. Det kan få folk att låta bli att skriva. Det om något orsakar självcenusur.

Men inte hos mig.

Jag vill visa dubbla standards. Och att som borgerlig får man visserligen färre anonyma rasse-hat-mail. Men man hängs ut av etablerad media istället. Av stora plattformar. Accepterade av alla.

Bilderna i bildspelet ovan är bara ett utdrag av vad som skrivs till mig. Välkommen till min värld.

Rebecca Weidmo Uvell
Debattör och opinionsbildare

--

Den här texten publicerades ursprungligen som ett blogginlägg. Läs originalet här.

--

Läs även de här debattartiklarna från vår No hate-kampanj:

• Krönika: Det får räcka nu – nu sprider vi nätkärlek!

• Nättrollen tror att de sitter säkert bakom sina skärmar

• Det är uppenbart att ni som hatar på Internet behöver gå i terapi

• När han insåg att jag hade blockat honom hörde han av sig till min familj

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Pratas det för lite om näthat från vänstern?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.