Onsdag 23 Jun
Stockholm

Tvivla aldrig på dina egna idéer för du kan vara nästa Steve Jobs

Sami Sulieman anser att du bär ett ansvar gentemot Sveriges ekonomi.
1 av 3
Sami Sulieman anser att du bär ett ansvar gentemot Sveriges ekonomi. Foto: Privat / TT
Om du har en idé till en egen verksamhet uppmanar han dig att genomföra den.
2 av 3
Om du har en idé till en egen verksamhet uppmanar han dig att genomföra den. Foto: TT
Sami Sulieman är VD för Prescott Lewis Invest AB.
3 av 3
Sami Sulieman är VD för Prescott Lewis Invest AB. Foto: Jens C Hilner

Sami Sulieman: "Håller du på en idé som du vet kan skapa ett mervärde för samhället vore det direkt fel att inte delge de".

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Sami Sulieman är VD för Prescott Lewis Invest AB.

Följ honom på Twitter: @SamiSulieman

Det finns alltför många innovatörer som bär på geniala idéer, men som inte väljer att agera på dem. På grund av det fientliga företagarklimatet som Sverige utvecklat tycks egenföretagande som något skrämmande, men jag skulle vilja hävda att det är din skyldighet att övervinna den rädslan. Sverige behöver ett starkare näringsliv och kan du bidra vore det egoistiskt att låta bli.

Det spelar ingen roll om du har en revolutionär idé eller en väldigt simpel affärsidé, så länge den skapar ett värde på marknaden, för kunden, eller för din målgrupp. Att starta företag och börja sälja handlar således om att dela med sig av sina kunskaper och bidra med det mervärde som ens tjänst eller produkt kan generera, oavsett storlek. Att bidra till samhället och näringslivet, liksom till andra företagare, är därför på många sätt en viktig handling av omtanke för omvärlden.

På samma sätt som det är en omtanke för omvärlden att dela med sig av innovationer och utveckling, innebär förverkligandet av din idé också en omtanke mot dig själv. Vi har ett liv på oss att åstadkomma våra mål, drömmar, och visioner. När du avverkat din tid vill du inte blicka tillbaka och undra varför du inte åstadkom mer, varför du inte tog tag i din dröm och varför du spenderat ditt liv med att göra något som inte ditt hjärta brann för.

Samtidigt blöder Sveriges näringsliv. Arbetslösheten når skyhöga siffror och regeringen står handfallen med dyra miljardprogram som ska försätta svenska folket i arbete. Egentligen är lösningen mycket enklare än så, men den lösningen bygger på starka, driftiga och handelskraftiga individer.

Det är nämligen ingen hemlighet att företagare skapar arbeten. Företagare skattar och företagare bidrar till ekonomin på ett helt annat sätt än vad statliga verksamheter har möjlighet att göra. Genom att förverkliga din företagsidé bidrar du således inte bara med ett mervärde via din produkt eller tjänst, utan du förstärker även vår välfärd långsiktigt när du expanderar och skapar fler skattebetalare.

Det går på så vis inte att komma ifrån att innovationer och entreprenörskap utvecklar Sverige framåt. Det går inte att komma ifrån det faktum att företagande är en viktig grundsten i landets långsiktiga konkurrenskraft och överlevnad. Lika lite som det går att komma ifrån värdet av företagande går det att komma ifrån den skyldighet som varje innovatör bär på. Håller du på en idé som du vet kan skapa ett mervärde för samhället, har du en företagsidé som möjliggör ett bidrag till Sveriges sköra näringsliv, vore det direkt fel att inte delge den. Du behövs och det enda som stoppar dig från framgång är egenskapat tvivel.

Sami Sulieman,
VD för Prescott Lewis Invest AB

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela