Han är dömd för att ha utnyttjat barn – nu är han online på sitt fejkkonto igen

- 14/10/2015, 09:02
Elin Alvarsson, 17, vill varna andra om vuxna människor som groomar barn på Internet.
1 av 4

Elin Alvarsson, 17, vill varna andra om vuxna människor som groomar barn på Internet.

Privat / TT

Hon blev själv utsatt som 14-åring och berättar nu om upplevelsen.
2 av 4

Hon blev själv utsatt som 14-åring och berättar nu om upplevelsen.

Privat

Mannen som skrev till henne är nu frisläppt  och syns åter på Facebook under sin alias "Petra".
3 av 4

Mannen som skrev till henne är nu frisläppt och syns åter på Facebook under sin alias "Petra".

TT BILD

Elin Alvarsson är 17 år gammal och student.
4 av 4

Elin Alvarsson är 17 år gammal och student.

Privat

Elin Alvarsson, 17: "Vi skrev nästan varje dag i tre månader. Ibland även med webbkamera, men hennes var självklart trasig. Jag litade verkligen på henne, men nu vill jag varna dig för Anna och andra som honom".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Det finns en mycket smart, erfaren och manipulativ person där ute som just ni bör akta er för. En man som fortsätter med något han inte borde göra. Det kallas för grooming och är något som alla borde tänka på en extra gång eller två.

En torsdag i maj 2012 får jag en kommentar. Det stod: “Hoppas du förstår vilken fin bild det är!! Ser ut som någon professionell tagit den och de andra... Fin du”.

Det var den första kommentaren, men inte den sista och nu i efterhand tycker jag att det är otroligt pinsamt att jag kunde “falla” för någon sådant. Men då, när jag precis fyllt 14 år, gick det aldrig upp för mig att den här personen egentligen var ute efter något helt annat.

Hon var 23 år gammal, vacker och hette Anna. Hennes sociala medier kryllade med festligheter och häftiga modellbilder. Bilder från Paris, Los Angeles och Stockholm. Hon levde drömlivet och tjänade mycket pengar, men när hon inte jobbade som modell letade hon efter lämpliga modeller för sin agentur. Sådana som skulle få chansen att leva det livet hon levde. Och tro det eller ej, men jag kände mig lyckligt lottad.

Efter ett tag lade någon till mig på MSN. Det var hon. Jag var lite fundersam över hur hon fått tag på min mejladress då jag varit noga med att inte skriva ut den på Internet. Men hon var fascinerande att skriva med, för hon visste allt om branschen och de nyaste trenderna. Hon undrade mycket om vem jag var, det var viktigt att ha bra självförtroende sa hon och hon kunde hjälpa mig med det.

Vi skrev nästan varje dag i tre månader. Ibland även med webbkamera, men hennes var självklart trasig. Hon berättade personliga saker för mig och jag litade verkligen på henne. En dag sa hon att jag skulle passa perfekt in i hennes agentur. Hon skulle hjälpa mig med ett portfolio och behövde bilder, mitt fullständiga namn, adress och personnummer. Så jag skickade uppgifterna och några oskyldiga bilder som jag tyckte var fina.

Vi hade bestämt att jag och en kompis till mig skulle åka till Stockholm för att träffa henne. Anna började dock successivt att förändras. Jag hörde inte av mig på flera dagar och då blev hon plötsligt otroligt aggressiv. Hon sa att hon har gett just mig den här chansen och att hon kunde byta ut den till någon som ville få detta drömliv mer än jag.

Ungefär vid den tidpunkten får jag hem ett brev. Det är handskrivet och är från Anna. Men något med det där handskrivna brevet gav mig kalla kårar.

Min kompis som också har pratat med henne säger att hon fått Annas nummer. Vi ringer för att se till så att allt verkligen stämmer innan vi skulle boka biljetter för att åka ner till Stockholm. Men det var inte Anna som svarade. Det var en gammal man med skrovlig och obehaglig röst och vi lägger på luren. Mannen ringer upp och frågar vilka vi var och med darriga röster berättar vi vilka vi är innan vi säger hej då och ännu en gång lägger på luren.

Det var så jobbigt att inse att jag kanske blivit lurad under så lång tid, och att jag inte kunde sluta hoppas på att hon talade sanning. Att det faktiskt var hennes man som svarat, vilket hon förklarade senare.

Men vi sökte på numret på nätet och fick fram ett namn, ett manligt namn. Vi blev kallsvettiga och livrädda. Jag sa till min pappa att jag tror att han skulle ta våra pengar. Men när vi läste lite noggrannare såg vi att det inte var det han var ute efter.

Denna man har våldtagit flera unga tjejer, bland annat sin styvdotter men också då han utgett sig från att vara en ung student. När tjejerna fått förtroende för denna student hade han sedan dykt upp med sin egna identitet och tvingat tjejerna att skicka lättklädda bilder. Den unga studenten hade även sagt att det bästa vore om de faktiskt skickade de lättklädda bilderna till “den gamle mannen”.

När de gjort det hotade han dem att sprida bilderna men de visste aldrig att studenten och “den gamle mannen” var samma person. När polisen gick igenom hans dator hittade de bland annat bilder som han tagit under våldtäkter men också 300 bilder på andra tjejer. Dock hade de ändå svårt att bevisa att det var han som hade gjort det, då han hänvisade till olika medicinska problem.

Denna man är läskig, smart och vet vad han gör. Vi anmälde det självklart och förstod efter några googlingar att han har suttit i fängelse vid flera tillfällen och är bosatt i en mindre svensk stad.

Varför jag skriver det här är för att Annas senaste inlägg på Facebook var för 12 timmar sedan efter ett uppehåll på två år när han suttit inne.

Jag tycker att han redan lurat och gett sig på alldeles för många och är självklart orolig för att han ska göra någon mer illa. Detta är kanske något ni föräldrar borde ta upp vid middagen någon kväll med era barn??

Jag om min vän hade tur. Så var rädda om er och tänk till en extra gång eller två. Det finns många fula fiskar i havet.

Elin Alvarsson, 17 år

---

Den dömde mannens alias är egentligen något annat.