Fredag 25 Jun
Stockholm

Det enda du ska fråga min kompis är om hon vill hångla

Maria Agné är trött på att andra diskriminerar personer med funktionsnedsättningar.
1 av 3
Maria Agné är trött på att andra diskriminerar personer med funktionsnedsättningar. Foto: Privat / TT
Hon vill leva i ett samhälle där personer inte definieras utifrån sin funktionsnedsättning.
2 av 3
Hon vill leva i ett samhälle där personer inte definieras utifrån sin funktionsnedsättning. Foto: TT
Maria Agné.
3 av 3
Maria Agné. Foto: Privat

Maria Agné: "Det ska inte vara konstigt när jag och min kompis i permobil går på klubb. Ingen ska tycka att jag är 'snäll som har tagit med henne ut'".

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Maria Agné är aktiv inom organisationen Forum- kvinnor och funktionshinder, men har tidigare suttit i styrelsen för Riksorganisationen Unga Synskadade.

Hon är ena halvan av den queerfeministiska DJ-duon LES°BI°LOUD.

Följ henne på Instagram: @homofunkis

Jag var aldrig en självklar del av min klass. Ett väldigt tydligt exempel på det här är i klassrummet där de andra satt två och två vid sina bänkar och jag satt en meter bort bakom mina hjälpmedel, som såg ut att komma från NASA eller något man skulle kunna klona får med.

Jag önskar att det hade varit upp till mig att få välja om jag ville vara en del av klassen och att jag i första hand hade blivit sedd som en person – inte som min funktionsnedsättning.

Jag minns när min lärare pratade om mobbning och använde mig som exempel: "Det är som att vi skulle kalla Maria för glasögonorm och blindstyre". Ingen hade tidigare kallat mig för de här sakerna. Efteråt gjorde de det.

Alla lärare, alltså alla på hela skolan, visste vem jag var. Det var inte för att jag brukade ha sönder rutor eller tjuvröka på rasterna eller för att jag var en sån exemplarisk elev, utan för att jag såg lite mindre än mina klasskompisar. Jag önskar att jag bara hade fått vara en del av min klass och fått göra alla de där vanliga sakerna som alla mina klasskompisar gjorde utan att alltid ha allas blickar på mig bara för att jag var just funkis.

Min dröm är att om jag får barn så ska deras dagisfröken använda rullstol. Det ska inte vara något konstigt om personen i kassan på banken använder en vit käpp och att det inte ska vara konstigt när jag och min kompis i permobil går på klubb. Ingen ska tycka att jag är "snäll som har tagit med henne ut" och ingen ska komma fram till henne och säga: "Vad duktig du är som har tagit dig hit i kväll", alla som kommer fram till henne ska säga: "Fan, vad du är snygg. Ska vi hångla?"

Maria Agné

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela