Ett foster är inte en mänsklig varelse

- 18/10/2015, 14:05
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

AP

Olliver Blückert: "Jag skiter i era känslor. Jag behöver inte era känslor. Abortmotståndare behöver era känslor, för det är det enda de har att stödja sig på: Att abort känns fel".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I rubriken till den här artikeln la jag just fram hela min ståndpunkt i abortdebatten. Ett foster – ett inte tänkande, inte kännande, inte medvetet foster – är inte en mänsklig varelse, och har därmed inga rättigheter i samhället. Abortmotståndare håller inte med. De ser livet som okränkbart, så till den absurda grad att de försvarar liv som inte ens existerar än. De försvarar ett medvetande som inte finns, och medvetandet är det enda som vi någonsin kan sätta värde i, för där finns hela våra personer.

Det finns en anledning till att en hjärndöd är klassad som kliniskt död. Personen som en gång fanns i kroppen är borta. Den är död, och därmed finns det inga etiska problem med att dra ur sladden till vad det än är för maskin som håller personen vid liv, och därmed avsluta samtliga biologiska funktioner. Personen är redan borta, och en kropp utan en person är bara det. En kropp. En soffa fyller ett större syfte, och jag har aldrig någonsin sett en debattartikel om en soffas rättigheter i samhället.

Ja, jag låter kall, men för att framhäva en poäng är det ibland nödvändigt. För jag vill inte vädja till era känslor. Jag skiter i era känslor. Jag behöver inte era känslor. Abortmotståndare behöver era känslor, för det är det enda de har att stödja sig på: Att abort känns fel. Att det känns som att det är ett barn det handlar om.

Men det är inte ett barn det handlar om. Det är inte en levande varelse det handlar om. Vad det handlar om är en möjlighet till en levande varelse, och att stoppa den möjligheten är inte detsamma som att döda en levande varelse.

Om det vore samma sak erkänner jag mig härmed skyldig till folkmord som skulle få varenda diktator världen någonsin har sett att stå grön av avund. Och varje kille som någonsin har fått utlösning, utan att impregnera någon, står med mig. Varje tjej som inte har tagit chansen att bli gravid när de har fått den, står med mig. För varje gång du inte tar en chans att bli eller göra någon gravid, gör du samma sak, som om du genomgår en abort: Du stoppar möjligheten för ett liv att utvecklas. Åtminstone om man ska dra resonemanget till sin logiska slutpunkt.

Abortmotståndare säger att man inte ska döda barn, och jag håller med dem. Hade abort rört sig om att föda en unge, och hugga huvudet av den med en köttyxa, då hade jag gått på varenda protest jag hade hittat. Jag hade skrivit debattartiklar där jag talar emot det fullständigt oförsvarbara beteendet, och jag hade stått där med dem och skrikit ”mördare” efter läkare som utförde abort. Hade abort handlat om att faktiskt döda en mänsklig varelse så hade jag aldrig skrivit det här.

Men ett foster är inte en mänsklig varelse. Distinktionen är otroligt viktig.

Olliver Blückert