1 av 5
- Foto: Privat/TT
2 av 5
- Foto: Privat
3 av 5
- Foto: TT News Agency / Henrik Montgomery / TT
4 av 5
- Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
5 av 5
- Foto: © Rickard Nilsson / Rickard Nilsson/TT

Sverige står inför ett ödesval: mänsklighet eller rasism

Alexander Bengtsson: "Jag är så fruktansvärt trött på att läsa hur asylboenden bränns ner eller attackeras dag efter dag, för så gör vi inte i Sverige".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Alexander Bengtsson liberal debattör och kommunpolitiker för Moderaterna i Uppsala.

Följ honom på Twitter: @Alexander_b1

Läs hans blogg: alexanderbengtsson.wordpress.com

Det som nu händer i världen anses av många experter vara den värsta flyktingkrisen någonsin, tyvärr så är jag beredd att hålla med.

Varje dag kommer det ungefär 2 500 flyktingar till Sverige, Sverige har alltid haft en generös asylpolitik så ska det även vara fortsatt.

Jag är stolt över att leva i ett land där vi alltid gör allt vad vi kan för att hjälpa människor på flykt, det ska vi vara stolta över och värna om.

Tyvärr har vi inte tillräckligt med bostäder, vilket resulterar i att migrationsverket blivit tvungna att bygga tältläger för 135 flyktingar i Skåne. Enligt min mening ska ingen flykting behöva bo i tält, men vi befinner oss i den värsta flyktingkatastrofen någonsin då är tält bättre än inget.

Jag hoppas att vi Svenskar gemensamt tar ansvar och ser till att vi alla gör vad vi kan för att flyktingarna ska känna sig välkomna och trygga från Ystad till Haparanda, i hela vårt avlånga land.

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Tveka inte att höra av dig till migrationsverket, röda korsett och andra organisationer. Anmäl dig som volontär all hjälp är välkommen och behövd. Igår befann jag mig på Stockholms Central och träffade migrationsverket, de berättade att det börjar på att bli väldigt ont om bostäder åt flyktingar som kommer. Jag vill uppmana alla som har möjlighet att upplåta husrum åt flyktingar att ta kontakt med migrationsverket, alla sängplatser behövs.

Det finns en grupp av flyktingar som vi måste värna särskilt om, ensamkommande barn. Det kan inte vara lätt att lämna sitt land och fly från krig och elände som vuxen. Det måste vara ännu svårare för barn. Och svårast av alla lär det vara för de ensamkommande flyktingbarn som tvingas lämna sina familjer och sitt hemland för att fly.

Jag läste för några veckor sedan hur invånarna i en by i Nord Uppland kastade sten på flyktingbarn som var på väg till skolan. Hur kan man kasta sten mot barn?, är inte Sverige ett civiliserat land?

Hur man dessutom kan kasta sten på ensamkommande flyktingbarn är obegripligt, kom igen är det så här vi svenskar ska bete oss?

Migrationsverket kämpar varje dag för att göra i ordning nya asylboenden, samtidigt har vi människor i vårt land som åker runt och bränner ner dessa bonden, hur tänker man då?

Hur kan man välkomna människor som flyr från krig och förtryck genom att bränna ner deras bostäder? Det var möjligen sådant som skedde på vikingatiden, jag trodde att vi kommit längre i Sverige idag.

Man hör ofta från extremhögern att flyktingar kommer hit för att begå brott och förstöra vårt land.

Det stämmer inte, det är NI aktiva inom Sverigedemokraterna samt extremhögern som förstör vårt avlånga land, ert svar på alla frågor är ”Det är invandrarnas fel”. Nej, det är inte invandrarnas fel, det är ERT fel.

Ni försöker skapa ett ” vi och dem” i samhället, det är fel väg att gå.

Vi är alla människor av kött och blod.

Extremhögerns fasoner att bränna ner flyktingboende hör inte ens hemma på stenåldern, det är oacceptabelt, omänskligt och förstör bara vårt land.

Vi måste visa att vi inte tänker acceptera att mani vårt land bränner ner asylboenden. Hur hade ni högerextremister reagerat om vi brände ner era hem bara för att ni är just högerextremister?

Jag har ingen sympati för er, men jag respekterar er rätt att uttrycker era åsikter, jag skulle aldrig bränna ner er egendom bara för att jag inte tycker om er.

Jag vädjar till er, kan ni sluta upp med att bränna ner flyktingarnas bostäder? De har precis samma rätt att vistas här som ni, ni må ogilla tanken men ni får helt enkelt acceptera den.

Jag är så fruktansvärt trött på att läsa hur asylboenden bränns ner eller attackeras dag efter dag, för så gör vi inte i Sverige.

Vi måste dessutom sluta lyssna på de rasistiska sidorna som Avpixlat, Fria tider, Exponerat, Nordfront och Nya Dagbladet.

Om vi riktar blickarna mot Sverigedemokraterna och Jimmie Åkesson en stund,

Åkesson sa i DN den 17 oktober 2015 ”Tyvärr ni kommer inte in, det är fullt”.

Jag undrar om Jimmie Åkesson med flera har någon medmänsklighet överhuvudtaget? Han och hans parti har flera gånger visat avsaknad av mänsklighet, empati och hjärta.

Jimmie, hur hade du regerat om din son och hans mamma vart tvungen att fly från krig och förtryck, när de väl kommer till sitt nya land så möts de av svaret ”Tyvärr ni kommer inte in, det är fullt”. Dessutom så är det några som bränner ner asylboenden där din son och hans mamma skulle få bo, man kastar sten på din son när han är på väg till skolan. Jimme, hur hade det varit?

Det är nämligen verklighet för många familjer som flyr till Sverige idag. Jag hoppas att varken du, din familj eller någon annan i Sverige någonsin ska behöva uppleva det.

Jimmie Åkesson, var finns ditt hjärta?, var finns din medmänsklighet? Och vart finns din empati? Framförallt vart finns din vilja att hjälpa dina medmänniskor att få ett bättre liv?

Vi vet alla att Sverigedemokraterna försöker tvätta bort sitt nazistiska förflutna, Nu har ni chansen! Visa att ni är ett parti med empati och hjärta. Vissa att ni inte längre är ett järnrörsparti, ni kan visa det genom att välkomna människor på flykt hit.

Enligt min mening så bör ett riksdagsparti vara intresserade av att hjälpa människor i Sverige och människor på flykt, annars har man kanske inte något att göra i riksdagen?

Jag är människa, Jimmie du är människa, de flyktingar som flyr hit är människor, vi är lika mycket värda allihopa och vi har samma rätt till ett drägligt liv.

Det sverigedemokraterna och Åkesson bidrar till är ett samhälle fyllt av rasism och främlingsfientlighet, det är inte ett land som jag önskar leva i.

Därför uppmanar jag nu alla svenskar att lägga rasism och främlingsfientligheten i en låda och gräva ner den, vi sitter alla i samma båt och måste hjälpas åt.

Jag vill leva och verka i ett land där alla människor har samma värde, där ingen diskrimineras på grund av etnicitet eller religion.

Vi måste alla hjälpas åt för att ta hand om de människor som är på flykt, jag säger som Fredrik Reinfeldt ”Öppna era hjärtan”.

Sverige står inför ett ödesval, mänsklighet mot hjärtlöshet och rasism.

Jag har gjort mitt val, jag hoppas att du gör ditt.

Alexander Bengtsson,
Liberal debattör och moderat

/
/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.