När rasismen tar vid går allt åt helvete

- 12/11/2015, 13:59 -
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

Anders Wiklund/TT

Matilda Wahl: "Det är där rasismen tar vid som asylboende efter asylboende brinner ner och Anton Pettersson Lundin går in i en skola med målet att mörda barn som inte ser ut att ha svensk etnicitet".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Häromdagen hamnade jag i en diskussion med en person som menade på att han förstod att Sverigedemokraterna har blivit så pass stora som de har blivit eftersom att ”det håller på att gå åt helvete för Sverige”. Det här har jag hört alldeles för många gånger, att Sverige är på väg att förstöras och att Sverigedemokraterna är vår enda räddning. Det ironiska i det här är att om det är något som är ledande i det som förstör Sverige så är det Sverigedemokraterna.

Det som förstör Sverige är inte som många vill få det till att människor flyr hit från krig och misär för att få en chans till ett värdigt liv. Det som förstör Sverige är rasismen och längst fram i patrullen av rasism som drar fram över vårt land spatserar Jimmie Åkesson och hans parti.

På nyheterna, i tidningar och på sociala medier visas varje dag fullständigt hjärtskärande bilder på människor som är på flykt. De flyr från sådant som är så pass fruktansvärt så att de flesta av oss här i Sverige inte ens kan närma oss att kunna föreställa oss det. Trots detta så har alldeles för många av oss mage att tycka att de människor som ofta riskerat sina liv för att ta sig hit och äntligen klarat sig hela vägen fram ska bli nekade och skickas tillbaka till det som de har flytt ifrån.

Det här innebär att alldeles för många av oss baserat endast på att vi har haft ren tur och råkar vara födda i Sverige anser att vi har större rätt att vara här än de som flyr hit, att vi har större rätt till att få vara i ett land där det finns chans till ett drägligt liv. Här har det som kallas lika människovärde helt glömts bort.

Och det är där det lika människovärdet glöms bort som rasismen tar vid. Det är där rasismen tar vid som asylboende efter asylboende brinner ner och Anton Pettersson Lundin går in i en skola med målet att mörda barn som inte ser ut att ha svensk etnicitet. Det är där rasismen tar vid som sådana här fruktansvärda handlingar sedan hyllas öppet på nätet och beskrivs som tappra försök till att skydda Sverige. Det är där rasismen tar vid som medmänskligheten och kärleken dör och det är där, det är där det går åt helvete.

Matilda Wahl