Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Terrorismen kan bara bekämpas med mer öppenhet och mer demokrati

- 14/11/2015, 17:42
1 av 3

Privat/Faksimil

2 av 3

Privat

3 av 3

Faksimil

Fredrik Stengarn: "Målet är inte bara att döda, det är systematiskt sätta skräck i oss. Målet är att få oss att tveka på demokratins grundvalar i form av öppenhet och frihet".

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Får rapporter från Arlanda. Flera personer ångrade sig i sista stund att kliva ombord på SAS-flighten SK 577 till Paris CDG som skulle gått 10.20 nu på förmiddagen. Jag kan inte klandra dem.

Men det är precis det här som terroristerna vill uppnå. Vi ska tveka. Bli rädda. Inskränka vår fria rörlighet, helst självmant.

Det som hände i natt är fruktansvärt. Mina tankar går till offren och deras familjer i Frankrike.

Men! Det är ingen slump att IS inte valde nationalsymboler i går, i form av regeringskansliet, palatset eller Eiffeltornet.

De koordinerade attackerna mot platser där vi är vana att röra oss i vardagen, utan att reflektera över om det är osäkert eller säkert. Vid restauranger, på en konsert, vid en fotbollsmatch och i shoppingcenter.

Det här är ren och skär terrorism. Målet är inte bara att döda, det är systematiskt sätta skräck i oss.

Målet är att få oss att tveka på demokratins grundvalar i form av öppenhet och frihet.

IS valde i går att attackera det unga progressiva communityn i Paris. Inte heller det är en skräll. De vill bryta upp all form av samexistens mellan människor med olika bakgrund och religioner. Världen måste vara svart eller vit. Det måste finnas två sidor. Det gynnar IS kamp.

I kväll ska jag till Friends Arena. Och se Sverige-Danmark. Jag känner ingen direkt oro, men jag ska ändå erkänna att jag tänker på det. Vilket är precis vad de vill.

Just därför är det så viktigt med öppenhet. Norges dåvarande statsminister Stoltenberg sa efter terrorattacken i Norge att vi måste bemöta den ökade terrorismen med mer öppenhet. Mer demokrati. Det kommer göra ont. Men det är livsnödvändigt. Förstår ni det?

I går besökte Suleiman Bakhit Örebro. Han berättade om sitt arbete för att avleda unga att ansluta till extremism, genom att skapa alternativa hjältar i serieform. Han har berättat om sitt arbete på Oslos fredskonferens och för Obama i Vita huset. Just nu känns hans arbete viktigare än någonsin. Och jag förstår hans allvar på ett helt nytt sätt.

Margot Wallström, en klok människa, intervjuades i dag av SVT. Hon sa att det är viktigt att inte spä på den rädslan som uppstår nu. Hon har så rätt.

Viktigt att vi står enade med Frankrike just nu. Och visar vad demokrati, öppenhet och frihet betyder i handling. Det är det enda sättet att stoppa detta.

Vi måste fortsätta gå ombord på de där planen.

Fredrik Stengarn