Eline Munkvall och "humanity"
1 av 5
Eline Munkvall och "humanity" - Foto: privat/tt
Eline Munkvall
2 av 5
Eline Munkvall - Foto: privat
"Humanity"
3 av 5
"Humanity" - Foto: Ap
"not afraid"
4 av 5
"not afraid" - Foto: Ap
flyktingar som just nått tryggheten i Sverige
5 av 5
flyktingar som just nått tryggheten i Sverige - Foto: Julia Wiraeus/ TT

Helt stängda gränser vore en seger för IS

Eline Munkvall: "Genom att leva på linjen mellan hopp och förtvivlan i en bubbla där ingen kommer in, har inte IS redan vunnit per automatik då? Är det inte genom kärlek, styrka och samarbete som vi kan visa att vi inte är besegrade?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Eline Munkvall är 20 år och student.

Efter kedjan av terrorattacker den 13 november 2015 har tusentals tankar väckts av många människor, där jag inte är ett undantag. Jag tror på ett lika värde oavsett etnicitet, sexuell läggning eller religiös tro. Något som jag hoppas att ni också håller med om - oavsett politisk åsikt.

Men det är just där problemet väcks när det kommer till de fruktansvärda terrordåden som tycks ha förökats enormt senaste dagarna. Desto närmare det kommer Sverige, desto tydligare märks det att IS inte är alltför lång bort. Närhetsprincipen spelar in sin roll, även om jag hoppas att den används för att öppna folks ögon snarare än att begränsa perspektivet till inom Europas gränser.

Diskussionerna kring detta går inte att missa och jag har likt många andra följt nyhetsflödet nästan slaviskt för att bli väl insatt i folks resonemang och perspektiv. Jag läste i dagens SvD (16/11 -15) att minst en av självmordsbombarna i Frankrike sägs ha kommit till Paris som syrisk flykting via Grekland, och genast växte en klump i magen. Frågan om gränskontroller och politisk asyl blir genast en ännu större fråga, något många inte trodde var möjligt.

I ärlighetens namn känner jag mig vilsen. Det är frustrerande att inte se konkreta lösningar på dessa problem. Turister som flydde från Paris inom 24 timmar efter dådet vittnade om att de fått mer förståelse för hur flyktingar känner. Dessa människor fick, i mycket större mån än vad vi i Sverige fick, se vilket kaos och vilken tragedi som terrorism skapar ur ett förstahandsperspektiv. Men även de kunde se fler anledningar att öppna våra hjärtan och gränser.

Och det är här de politiska aspekterna kommer in. Jag förstår att många, kanske framförallt de mer konservativa partierna (tolka fritt), ser detta som en politisk fråga. Det är ingenting jag motsäger på något sätt, för hotet från IS är påtagligt och mycket verkligt. Det är här i Europa och det är nu. Ett tredje världskrig används som uttryck och rädslan tycks ha lagt sig som ett täcke över oss.

Sverige diskuterar därför att stänga gränserna som en försiktighetsåtgärd. På detta sätt stänger man ute IS-medlemmar och förhindrar terrordåd i vårt land. Problemet är däremot att när det handlar om människors liv så får det inte på några villkor endast tas som en politisk fråga. Det måste främst ses som en empatisk fråga. Det måste handla om kärlek och förståelse, samt insikten att vi i grund och botten är lika mycket värda. Det måste handla om insikten att folk lämnar allt de står nära, och att de inte har någonting kvar. Absolut måste den politiska frågan fortsätta vara en aspekt men den får aldrig någonsin väga tyngst. Det är inte upp till oss vilka som ska leva eller dö.

Men låt oss spekulera att Sverige stänger gränserna helt. Låt oss spekulera att alla EU-länder gör detsamma. Det vi då har åstadkommit är att ha satt hela Europa i karantän där fruktan och föraktet bara växer. Genom att leva på linjen mellan hopp och förtvivlan i en bubbla där ingen kommer in, har inte IS redan vunnit per automatik då? Är det inte genom kärlek, styrka och samarbete som vi kan visa att vi inte är besegrade? Att Europa står enade inte bara mellan våra egna länder, utan med alla som vill delta i kampen för en tryggare värld. Det handlar om att stå upp för individer, och inte definiera någon utifrån ursprungsland och hudfärg.

"#Prayforparis" var en hashtag som spreds som en löpsedel i media. Och när man loggade in på Facebook var man omringad av franska flaggan som täckte folks ansikten. Jag vet att många protesterade mot detta, och jag håller till stor del med dem. Men ändå inte. Våra tankar, våra böner och vår kärlek som vi skickade till Paris stärkte de. Genom att visa att de inte var ensamma så lyckades vi tända ett litet ljus i mörkret och visa att vi ännu är enade som människor. Något vackrare än det kan jag inte tänka mig.

Så låt oss spekulera om något annat: tänk om vi kunde ge samma stöd till alla människor som fallit offer för terrorn IS sprider över världen, offer såväl som anhöriga. Syrien, Iran, Beirut och ofantligt många fler länder skulle behöva samma stöd. Vi kan inte släppa på vår medmänsklighet på grund av skräck. Och inte heller kan vi låta det falla i glömska att vi inte bara är svenskar, vi är heller inte bara européer - utan framförallt så är vi människor.

Så skicka ut alla böner ni kan för Paris. Gör samma sak för alla andra länder. Men framförallt; be för mänskligheten.

Eline Munkvall

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.