Sanna Ansaldo skriver om hetsen i sociala medier.
1 av 3
Sanna Ansaldo skriver om hetsen i sociala medier. - Foto: privat/TT
Sanna Ansaldo: "Jag mår uppriktigt dåligt för alla de vilsna, osäkra själar där ute, som ständigt föraktar sig själva och jämför sig med en falsk bild av en perfekt verklighet".
2 av 3
Sanna Ansaldo: "Jag mår uppriktigt dåligt för alla de vilsna, osäkra själar där ute, som ständigt föraktar sig själva och jämför sig med en falsk bild av en perfekt verklighet". - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Sanna Ansaldo.
3 av 3
Sanna Ansaldo. - Foto: Privat

Förlåt för alla gånger jag kallat tjejer vackra

Sanna Ansaldo: "Vi kan vara så mycket mer än vackra. Jag vill nästan ta tillbaka alla utseenderelaterade komplimanger jag gett till tjejer och kvinnor".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sanna Ansaldo bor i Stockholm. Hon går sista året på gymnasiet och jobbar som toppbloggare på Finest.

Läs hennes blogg här.

För någon veckan sedan skedde det mycket på internet. Bland annat valde Instagram-stjärnan Essena O´Neill att stänga ner sina sociala medier, vilket fick stor uppmärksamhet.

Jag läser bloggar som ger sina åsikter kring Essenas beslut att ta bort sina sociala medier, och jag förstår inte. Jag förstår verkligen inte hur alla dessa stora Instagram- och blogg-profiler förkastar henne och hennes val. Jag förstår inte hur de kan kalla henne fake. De försvarar sig själva.

Vi, jag måste säga vi, för tyvärr ingår jag i den gruppen och just ikväll tar det kol på mig, tar bilder på en vacker tropisk strand och redigerar dessa så att ljuset ser idylliskt ut och så att vattnet blir klarblått. För det är inspo. Det är ”what perfection looks like”.

Vi redigerar sönder bilden så att den ser sådär perfekt kornig ut. Därefter ser vi hur like efter like rullar in. Vi snackar om en strand som 98% av befolkningen inte har råd att åka till. Är det vettigt. Egentligen?

Det är inte i-landsproblem Essena skapar sig när hon gör revolt mot sociala medier. Det är motsatsen. Tänk hur mycket lycka vi skulle kunna skapa i världen om samma tid och energi som läggs på bilder eller vackra tjejer på Instagram lades på andra saker.

Tänk vad mycket lycka vi skulle kunna skapa?

Det är en hets kring sociala medier. En hets utan dess like. En hets som resulterar i dålig självkänsla inte bara hos den stora mängden följare, som med ångest jämför de perfekta bilderna med sitt eget liv, utan även hos de stora Instagram- och bloggprofilerna.

Det stödjer en patriarkalt präglad samhällsversion av vad en kvinna ska vara till för.

Vi kan vara så mycket mer än vackra. Jag vill nästan ta tillbaka alla utseenderelaterade komplimanger jag gett till tjejer och kvinnor. Varför säger jag ”Vad vacker du är”, när jag kan välja smart? Modig? Givmild?

Varför måste alla komplimanger ha med vårt yttre att göra? Är det det bara det som räknas? Inte för att ni inte är vackra. Ni är så jäkla vackra allihop. Men vi är så mycket mer än det.

Ni som håller med mig, och som tänker i liknande banor som mig. Ni kommer att förstå. Ni andra kommer inte att förstå. Och just nu orkar jag faktiskt inte försöka övertyga er.

Jag mår uppriktigt dåligt för alla vilsna och osäkra själar där ute, som ständigt föraktar sig själva och jämför sig med en falsk bild av en perfekt verklighet.

Sanna Ansaldo

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du av utseendehetsen i sociala medier?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.