Emelie Walles skriver om självmord.
1 av 3
Emelie Walles skriver om självmord. - Foto: privat/TT
"Barn är duktiga på att hålla saker hemliga, tro mig jag vet."
2 av 3
"Barn är duktiga på att hålla saker hemliga, tro mig jag vet." - Foto: Kallestad Gorm
Emelie Walles.
3 av 3
Emelie Walles. - Foto: privat

Mobbning på skolor och sociala medier är en vardag för allt för många

Emelie Walles: "Barn är duktiga på att hålla saker hemliga, tro mig jag vet".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emelie Walles är 32 år och multientreprenör.

Besök hennes blogg här.

Ett bra självförtroende är en en sjukt bra egenskap som jag jobbat länge på, att byggas från ingenting kräver sin utmaning.

Duger jag? Räcker jag till? Det är frågor som har cirkulerat i mitt huvud under hela min uppväxt. När man inte ens är ”bra nog” i sin egna familj så är det inte lätt att bygga en bra självkänsla.

Jag har alltid fått höra att jag inte var bra nog och att jag aldrig skulle lyckas. Därför satte jag oerhört höga krav på mig själv. En stor låga väcktes inom mig och istället för att fortsätta brytas ner, tänkte jag visa omvärlden att jag, jag skulle lyckas.

Jag skulle ta mig till toppen. Inte genom att trampa på andra utan istället genom att att ta med mig andra på vägen.

Jag har en brinnande eld inom mig som vill så mycket. Jag vill förändra världen, jag vill ge hopp till de som inte känner någon låga, jag vill ge hopp till barn som möter samma öde som jag gjorde. Jag vill vara där och berätta för dem att det kan bli bra, vägen dit är bara lite längre.

Samhället debatterar ofta om att vi ska hjälpa de svaga och att vi har en bra välfärd i Sverige. Men denna välfärd missar barn som far illa och allt för många väljer att ta sitt eget liv för att ingen finns där.

Jag gick i mellanstadiet när jag inte såg någon utväg och trodde att livet inte var värt att leva för en sån som mig. I dag är jag så oerhört tacksam för att jag hittade mod att leva. För i dag dyrkar jag livet. Jag älskar varje sekund livet har att erbjuda. I dag är jag lycklig och jag lyckades bättre än vad någon ens kunde ana.

Totalt tog 1 531 personer livet av sig under 2014. Det är 1 531 för många liv. 49 stycken av dessa var barn och ungdomar var bara 10-19 år gamla. Det är en siffra på en åldersgrupp som gör så ont i mig. De har hela livet framför sig. Det ska inte finnas en enda ungdom som tar livet av sig, ingen alls!

Dagens ungdomar har det tufft. Det är inte bara hemma det kan vara svårt. Mobbning på både skolor och sociala medier är en vardag för allt för många. En kombination av dessa kan vara förödande. Jag försöker varje dag att lära mina barn rätt och fel, både i det verkliga livet och på sociala medier. För vi får inte glömma att våra barn lever minst lika mycket på de sociala medierna som vi verkligheten. Och vi får inte missa något där.

Barn är duktiga på att hålla saker hemliga, tro mig jag vet.

Tillsammans kan vi göra skillnad, tillsammans kan vi lära våra barn vad som är rätt och fel. Och tillsammans kan vi sluta blunda för barn som far illa. Vänd aldrig ryggen till, aldrig någonsin!

Emelie Walles

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.