Lördag 19 Jun
Stockholm

Skolan påstår att det börjar med en cigarett och slutar med heroin

Olliver Blückert skriver om skrämselpropagandan som används i samband med droger.
1 av 3
Olliver Blückert skriver om skrämselpropagandan som används i samband med droger. Foto: privat/TT
Olliver Blückert.
2 av 3
Olliver Blückert. Foto: privat
Olliver Blückert: "​När jag gick i skolan berättade de för mig att man inte ska knarka. Knark är bajs, var slagordet".
3 av 3
Olliver Blückert: "​När jag gick i skolan berättade de för mig att man inte ska knarka. Knark är bajs, var slagordet". Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Debattören: De tog in någon före detta pundare och tvingade oss att lyssna medan han berättade att vi alltid bara var en liten cigarett i från att blåsa skinnflöjt för ett gram heroin.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Olliver Blückert är 23 år, lärarstudent och bosatt i Stockholm.

När jag gick i skolan berättade de för mig att man inte ska knarka. Knark är bajs, var slagordet. Det är dåligt, och man ska inte syssla med sådant.

De tog in någon före detta pundare och tvingade oss att lyssna medan han berättade att vi alltid bara var en liten cigarett i från att blåsa skinnflöjt för ett gram heroin. Det börjar med en cigg, och det slutar med att man pundar på plattan, med ett skott i ena knäskålen. Från den där gången då man inte kunde betala tillbaka pengarna man var skyldig sin langare.

Ens bästa polare är sprutan, och man gör vad som helst för att få umgås med den så mycket som möjligt. Du bryr dig inte längre om någonting.

Knark är bajs! Våga inte knarka!

Det gäller att lära barnen att säga nej, utan att de får för sig att det är precis lika okej att säga ja. Det gäller att drilla dem i slagord och argument som varken är konsekventa eller hållbara, allt för att de inte ska ta den där första jointen.

Propaganda är bara farligt när det används för någonting dåligt. Och att ta bort barnens fria vilja och ersätta den med rappakalja, som: ”Hasch är en inkörsport till tyngre droger”, är ju knappast någonting dåligt. Vi bryr oss bara. Att bry sig är bra.

Så att få barnen att förstå att de ska välja livet i stället för droger är bara nyttigt. Gör något nyttigt istället! Klättra i berg eller lär er åka snowboard. Gå på krogen med dina vänner, sup dig redlös och slå ett glas i huvudet på en vakt när du blir utslängd för att du beter dig som ett odrägligt jävla as.

Det gäller att bygga upp en världsbild. En världsbild där de aldrig inser att hur farligt det är med narkotika står i direkt relation till hur olagligt det är. Det gäller att aldrig låta barnen förstå att förbudspolitik skapar en svart marknad. En marknad där knarkarna inte vet vad de köper, och där de inte har något säkert alternativ att vända sig till.

Att de aldrig inser att en legalisering av all narkotika skulle innebära att det beskattades och därigenom betalade den sjukvård som de kanske kommer behöva i framtiden. Att de aldrig förstår att en legalisering inte innebär att släppa drogerna fria. För drogerna är redan fria, och en legalisering och reglering av all narkotika skulle snarare göra att de blev mindre fria.

Det viktiga är att de själva aldrig får chansen att lista ut att en restriktiv narkotikapolitik har skapat nästan alla problem vi har med knarkare i dagens samhälle. Att den stigmatiserar, fryser ut och kriminaliserar människor, vars enda jävla brott är att de ville använda sin egen kropp till att göra någonting som är mer eller mindre farligt.

Låt aldrig barnen ifrågasätta valet att förbjuda droger som är så pass mycket lindrigare än de lagliga alternativen vi har idag. En jämförelse mellan dem är som att jämföra Frozen med A Serbian Film.

Nej, det är mycket bättre att tvinga dem att lyssna på en före detta pundare, som berättar om den där gången han såg sin döda bebis klättra runt i taket.

Ärlighet har ändå aldrig varit lika effektivt som skrämselpropaganda.

Olliver Blückert

Har du provat droger?
Tack för din röst!
Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela