Olliver Blückert skriver om skrämselpropagandan som används i samband med droger.
1 av 3
Olliver Blückert skriver om skrämselpropagandan som används i samband med droger. - Foto: privat/TT
Olliver Blückert.
2 av 3
Olliver Blückert. - Foto: privat
Olliver Blückert: "​När jag gick i skolan berättade de för mig att man inte ska knarka. Knark är bajs, var slagordet".
3 av 3
Olliver Blückert: "​När jag gick i skolan berättade de för mig att man inte ska knarka. Knark är bajs, var slagordet". - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG

Skolan påstår att det börjar med en cigarett och slutar med heroin

Debattören: De tog in någon före detta pundare och tvingade oss att lyssna medan han berättade att vi alltid bara var en liten cigarett i från att blåsa skinnflöjt för ett gram heroin.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Olliver Blückert är 23 år, lärarstudent och bosatt i Stockholm.

När jag gick i skolan berättade de för mig att man inte ska knarka. Knark är bajs, var slagordet. Det är dåligt, och man ska inte syssla med sådant.

De tog in någon före detta pundare och tvingade oss att lyssna medan han berättade att vi alltid bara var en liten cigarett i från att blåsa skinnflöjt för ett gram heroin. Det börjar med en cigg, och det slutar med att man pundar på plattan, med ett skott i ena knäskålen. Från den där gången då man inte kunde betala tillbaka pengarna man var skyldig sin langare.

Ens bästa polare är sprutan, och man gör vad som helst för att få umgås med den så mycket som möjligt. Du bryr dig inte längre om någonting.

Knark är bajs! Våga inte knarka!

Det gäller att lära barnen att säga nej, utan att de får för sig att det är precis lika okej att säga ja. Det gäller att drilla dem i slagord och argument som varken är konsekventa eller hållbara, allt för att de inte ska ta den där första jointen.

Propaganda är bara farligt när det används för någonting dåligt. Och att ta bort barnens fria vilja och ersätta den med rappakalja, som: ”Hasch är en inkörsport till tyngre droger”, är ju knappast någonting dåligt. Vi bryr oss bara. Att bry sig är bra.

Så att få barnen att förstå att de ska välja livet i stället för droger är bara nyttigt. Gör något nyttigt istället! Klättra i berg eller lär er åka snowboard. Gå på krogen med dina vänner, sup dig redlös och slå ett glas i huvudet på en vakt när du blir utslängd för att du beter dig som ett odrägligt jävla as.

Det gäller att bygga upp en världsbild. En världsbild där de aldrig inser att hur farligt det är med narkotika står i direkt relation till hur olagligt det är. Det gäller att aldrig låta barnen förstå att förbudspolitik skapar en svart marknad. En marknad där knarkarna inte vet vad de köper, och där de inte har något säkert alternativ att vända sig till.

Att de aldrig inser att en legalisering av all narkotika skulle innebära att det beskattades och därigenom betalade den sjukvård som de kanske kommer behöva i framtiden. Att de aldrig förstår att en legalisering inte innebär att släppa drogerna fria. För drogerna är redan fria, och en legalisering och reglering av all narkotika skulle snarare göra att de blev mindre fria.

Det viktiga är att de själva aldrig får chansen att lista ut att en restriktiv narkotikapolitik har skapat nästan alla problem vi har med knarkare i dagens samhälle. Att den stigmatiserar, fryser ut och kriminaliserar människor, vars enda jävla brott är att de ville använda sin egen kropp till att göra någonting som är mer eller mindre farligt.

Låt aldrig barnen ifrågasätta valet att förbjuda droger som är så pass mycket lindrigare än de lagliga alternativen vi har idag. En jämförelse mellan dem är som att jämföra Frozen med A Serbian Film.

Nej, det är mycket bättre att tvinga dem att lyssna på en före detta pundare, som berättar om den där gången han såg sin döda bebis klättra runt i taket.

Ärlighet har ändå aldrig varit lika effektivt som skrämselpropaganda.

Olliver Blückert

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du provat droger?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.