1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

Klimatavtalet måste också skydda de som inte får förhandla

Hanna Lidström: "Klimatfrågan är ytterst en rättvisefråga. Det är utsatta grupper som får ta smällen för rikas stora utsläpp".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Hanna Lidström är klimatpolitisk talesperson för Grön Ungdom. Hon är just nu på plats i Paris för klimattoppmötet, COP21.

Följ henne på Twitter: @hannalidstrom

Just nu samlas världens ledare för att förhandla fram ett globalt klimatavtal. Ett nytt avtal måste innehålla särskilt utpekade rättigheter för ursprungsbefolkning.

Snart är den första förhandlingsveckan i Paris över, och ingenting är än färdigbehandlat. Men redan har mänskliga rättigheter och speciellt ursprungsbefolknings rättigheter blivit hotade.

Klimattoppmötet, COP21, är historiskt då det skulle kunna bli det möte då en tjugoårig förhandling till slut blir klar och ett avtal kommer på plats. Det är avgörande för hur klimatarbetet och politiken kommer att se ut fram till 2030.

I veckan har Norge lagt förslag att stryka formuleringar om mänskliga rättigheter och ursprungsbefolkningars rättigheter. Deras argument är att göra texten kortare och mer koncis. Men när de samtidigt stänger ute sina samiska representanter från den innersta kärnan av förhandlingarna blir är det svårt att inte ana att motivet snarare är att medvetet luckra upp de skyldigheter staten har mot sin ursprungsbefolkning.

Speciellt illa är det då ursprungsbefolkningen ofta är de som drabbas hårdast av klimatförändringar. Om jordens medeltemperaturhöjning blir upp mot 2 grader innebär det 6 graders uppvärmning i delar av Sapmí (det samiska området i Norge, Sverige, Finland och Ryssland). Det innebär enorma och förödande konsekvenser för samer som är beroende av förutsägbara naturmönster för att kunna ha renskötsel.

Många inuiter är redan i dag klimatflyktingar då de tvingats flytta till fastlandet när isarna krymper. I Amazonas tvingas indianbefolkningen bort till förmån för skogsskövling. Ändrade havsmiljöer har gjort det svårare för ursprungsbefolkning på små östater i Oceanien att försörja sig genom fiske, och vattennivåhöjningar hotar hela deras existens.

Klimatfrågan är ytterst en rättvisefråga. Det är utsatta grupper som får ta smällen för rikas stora utsläpp. Därför måste ett globalt klimatavtal göra allt för att skydda deras rättigheter.

I den svenska delegationen har samer inte fått någon representation. Åsa Romson sitter just nu på ett tåg på väg ner till Paris. När hon kommer ner till Paris har hon ett extra stort ansvar för ursprungsbefolkningars rättigheter att axla.

Hanna Lidström,
Klimatpolitisk talesperson, Grön Ungdom
På plats i Paris

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.