Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Anna, 14: Det känns som att skolan vill att vi ska få dåliga betyg

- 06/12/2015, 12:41 -
1 av 2

Privat/Faksimil

2 av 2

Privat

Anna Skotte: "De bedömer oss på vår sämsta prestation, får man A, A, A och E på sina kriterier i ett ämne så hamnar man på ett D. Det är det där förbannade E:et som drar ner hela betyget. Varifrån får man motivationen när man bedöms på det viset?"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För ett par veckor sedan insåg jag att det inte är mitt fel att jag har ångest över skolan. Jag är inte dålig för att jag inte klarade det där provet. Det är skolan som gjort det här mot mig, det är det där förbannade betygssystemet som ger mig ångest. Det är det som gör att jag kan gråta mig till sömns för att jag har så mycket att göra, anledningen att att jag känner mig korkad.

Allt är för att pressen är för hög. Den är allt för hög för oss elever. Jag går i åttonde klass, bara åttonde klass, det är ungefär 4 år tills jag tar studenten och jag har ingen aning om hur jag ska klara det. Jag blir så stressad att jag bara vill vira in mig i en filt och stanna där. Att gå i skolan ska vara kul, man ska vara motiverad till att lära sig saker men jag är inte motiverad alls. Varje dag sitter jag i skolbänken med en klump i magen för alla nya läxor, inlämningar och prov som kommer hamna i kalendern.

Vi elever ska vilja lära oss, vi ska vilja gå till skolan, men med pressen som sätts på oss så handlar varje dag bara om att överleva. Genom betygssystemet vi har i dag så är det som skolverket vill att vi ska misslyckas.

De bedömer oss på vår sämsta prestation, får man A, A, A och E på sina kriterier i ett ämne så hamnar man på ett D. Det är det där förbannade E:et som drar ner hela betyget, för kan man inte just nu det kriteriet då är man inte bra nog. Vi får vårt betyg utifrån det vi är sämst på, utifrån det vi har svårast med.

Varifrån får man motivationen när man bedöms på det viset? Hur orkar man fortsätta försöka? Hur man än gör så är det aldrig bra nog, för tro mig alla kan inte vara bra på allt. Jag hittar inte logiken någonstans i betygssystemet, och jag blir ledsen. Jag blir ledsen för att ingen verkar se eller förstå hur mycket detta tär på oss elever och hur jobbigt många av oss tycker det är. Jag ska inte behöva må dåligt på grund av skolan, det ska ingen.

Jag tycker det är på tiden att faktiskt ta tag i den verkliga anledningen att vi barn inte mår bra och att vi misslyckas. Anledningen är att vi inte får visa våra bästa sidor. Tyvärr är allt som spelar någon roll för oss det är vad som står i kuvertet som vi får innan sommarlov eller jullov. Det är de pappret med betygen som vi kämpat för under månader, står där inget bra resultat så tappar vi motivationen.

Jag fick inspiration till att skriva den här texten av min spansklärare. Jag och mina kompisar satt tillsammans med henne i dag och snackade i nästan en halvtimme om hur skolan påverkar oss och hur vi mår.

Hon är den första läraren som lyssnat på oss angående detta och verkligen tagit det till sig. Hon förstod oss, hon förstod hur jobbigt det måste vara för oss. Vi pratade tillsammans och hon berättade för oss att hon tyckte det var väldigt tråkigt hur skolgången ser ut för oss unga i dag och att hon själv nog aldrig skulle ha klarat det.

Skolverket, det är dags att ni öppnar ögonen och ser verkligheten. Jag vill inte att mina barn i framtiden växer upp med denna press.

Anna Skotte,
Elev

Borde betygssystemet bytas ut?