Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Vi rycker på axlarna när vi bränner ner vår fattiga grannes hus

Hanna Lidström tycker Sverige måste ta en ledande ställning i klimatdebatten.
1 av 3

Hanna Lidström tycker Sverige måste ta en ledande ställning i klimatdebatten.

Privat/TT

Hanna Lidström.
2 av 3

Hanna Lidström.

Privat

Åsa Romson.
3 av 3

Åsa Romson.

TT

Debatt | 08/12/2015 14:02

Miljöpartist: Att leda förhandlingarna betyder egentligen inget inflytande i sakfrågan. Men att ha makt över formerna för mötet och vem som får komma till tals spelar stor roll.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag börjar delegaterna på FN.s klimattoppmöte i Paris att förhandla i fyra mindre grupper, där Åsa Romson har fått förtroendet att tillsammans med Bolivia leda förhandlingarna som handlar om anpassning till klimatförändringarna.

I det ingår också att förhandla om delarna som rör "loss and damage", mekanismer för att kompensera för de oersättliga skador som klimatförändringar redan i dag orsakar i utsatta och fattiga länder.

Åsa Romson har nu ett speciellt ansvar för att värna fattiga länder.

De skador kliamtförändringarna skapar, till exempel stor förstörelse efter stormar och översvämningar, utebliven skörd vid torka och ödeläggelse vid skogsbränder, drabbar fattiga länder hårdast. Klimatförändringarna dödar och skickar människor på flykt.

Rika länder står för den största delen av utsläpp såväl i dag som historiskt, och har dessutom möjligheter att skydda sig mot klimatförändringar på ett sätt som fattiga länder inte har.

Frågan om "loss and damage" är en svår nöt att knäcka i förhandlingarna då många I-länder har väldigt svårt att binda sig till att hjälpa till att finansiera skadorna. Troligtvis för att de fattar hur stora skador det kommer att bli.

Samtidigt är det som att vi går till vår fattiga grannes hus, noggrant häller ut bensin, tänder på och sedan rycker på axlarna när hen ber om hjälp.

Mekanismerna för att kompensera för "loss and damage" håller på att helt falla ur texten som ska bli ett globalt klimatavtal. I morse läckte information om att USA, som alltid har varit starka motståndare till "loss and damage", har en ny plan för att helt få bort det ur avtalet.

Att leda förhandlingarna betyder egentligen inget inflytande i sakfrågan. Men att ha makt över formerna för mötet och vem som får komma till tals spelar stor roll.

Att leda förhandlingarna som handlar om detta är en stor och väldigt svår uppgift. Det är dags att Sverige tar på sig ledartröjan och visar både ledarskap och solidaritet. Vi litar på dig, Åsa!

Hanna Lidström

Håller du med?