Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Är det verkligen en sådan människa du vill vara?

David Mansourian tycker människor som röstar på Sverigedemokraterna är lata.
1 av 3

David Mansourian tycker människor som röstar på Sverigedemokraterna är lata.

Privat/TT

Jimmie Åkesson.
2 av 3

Jimmie Åkesson.

TT

David Mansourian.
3 av 3

David Mansourian.

Privat

Debatt | 09/12/2015 14:48

Debattören: Det första steget mot att bry sig är att inte rösta på Sverigedemokraterna. Det är utjatat men måste gång på gång tas upp.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För någon vecka sedan såg jag nyheterna om att Sverigedemokraternas stöd fortsätter att öka, och att de nu är det största partiet bland män i Sverige.

Ja exakt, låt det sjunka in. Fler män i Sverige stödjer nu alltså ett parti som vill stänga gränserna och blunda för hundratusentals flyktingar som gör allt för att få en säkrare vardag, än något annat parti.

Då denna nyhet kom precis samtidigt som flyktingkrisen var som mest aktuell antog jag att det skulle skapa starka reaktioner. Parallellen var i mina ögon väldigt tydlig.

Mer flyktingar leder till mer motstånd mot invandring. Det speglar bristen på empati i dessa människors ovilja att hjälpa flyktingarna i nöd.

Till min förvåning var hur som helst responsen knapp. Inget twitterkaos, inga debattartiklar som fångade min uppmärksamhet, inte mycket ljud alls.

Nyligen läste jag ett utdrag från en intervju där en man från Syrien hade fått reda på att han och hans familj skulle få komma till Michigan i USA. Den sista raden i utdraget av intervjun var ett av de starkaste uttalanden jag hört på länge: "I’m done with religion and politics forever. I only want to worry about milk and diapers”.

Denna man bryr sig inte om när nästa iPhone släpps eller vilka kläder han ska ha på sig för att kunna hänga med i "trenderna". Han har nog varit med om så mycket sorg att det enda han begär är att få chansen att endast behöva oroa sig över sin familj och sina barn.

Vi har haft turen att få växa upp i ett av de bästa länderna i världen. Det är ett privilegium. Man kan nästan säga att vi har vunnit på livets lotteri. Allting i vår vardag tar vi för givet, från när vi vaknar till när vi går och lägger oss.

Det som är självklart i våra ögon, som ett varmt hus, skön säng, ny telefon vartannat år, dator, tv och internet tar nog inte ens plats på en flyktings top 3-lista över prioriteringar.

Vi har blivit så bekväma i vår vardag att vi ser våra liv som en rättighet, medan så många andra människor måste kämpa för att ens klara av dagen.

Folk i min ålder som är högljudda om att de ska lägga sin röst på Sverigedemokraterna, och att inga invandrare ska få komma hit och ta över "deras" land, är i mina ögon ett tydligt exempel på människor som har en förvrängd verklighetsuppfattning.

Jag funderar ofta på vad de har gjort för Sverige och svaret är alltid antagligen ingenting. Det är deras föräldrar, och före det deras mor och farföräldrar som har jobbat hårt varje dag för att göra morgondagen så bra som möjligt.

Vi har ingen rätt att ta cred för det som våra föräldrar har gjort, det är deras livslånga arbete. Ska vi vara helt ärliga har våra föräldrars arbete antagligen varit väldigt mediokert, och ska vi vara ännu ärligare är det stor chans att våra insatser också blir mediokra.

Men det är helt okej. Våra föräldrar har som många andra gjort sitt lilla och arbetat hårt för att få landet att fungera i sin helhet, och antagligen kommer många av oss att fortsätta göra det.

Det är det lilla arbetet uppdelat mellan alla människor som gör att allt rullar på. Att vissa inte tycks förstå att det är exakt vad alla som flyr sina länder också vill hjälpa till med skrämmer mig.

Folk har anpassat sig så mycket till konceptet av gränser att människor från andra kulturer nästan blir betraktade som aliens. Inte för att det är onormalt med folk från andra länder, men för att idén av att de skulle ha andra värderingar i livet, och inte bry sig om hårt arbete eller sina medmänniskor existerar.

Det är vårt ansvar att göra allt vi kan för att hjälpa dessa människor som är mindre lyckligt lottade. Dessa människor som oroar sig för hur de ska få mat för dagen, eller hur de ska ta sig från plats A till B med livet i behåll.

Vi fick drömlotten och nu är det upp till oss att ge. Jag säger inte att vi ska lägga ner all energi på att hjälpa andra. Men det är lite energi som krävs för att göra något som kan förändra en hel generations vardag.

Det första steget mot att bry sig är att inte rösta på Sverigedemokraterna. Det är uttjatat, men måste gång på gång tas upp. Vi måste sluta välja den enkla lösningen. Att stänga gränserna för folk i nöd funkar inte.

Att människor kommer hit är en positiv sak, om vi bara vill det. Det går alltid att jobba på en bättre plan för att skapa en bättre framtid. Ju större jobbet är desto bättre kommer belöningen att vara. Sverigedemokraterna är lösningen för lata människor, människor som inte orkar tänka själva längre. Tyvärr verkar dessa människor bli allt fler och fler.

Är det verkligen en sådan människa du vill vara?

David Mansourian

Håller du med?