Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket, svarar Birgitta Berg.
1 av 3
Willis Åberg, avdelningschef på Migrationsverket, svarar Birgitta Berg. - Foto: Tomislav Stjepic/TT
"Vi håller i dagsläget på att sammanställa svar till respektive skola med besked om hur vi kommer att gå vidare med förfrågningarna".
2 av 3
"Vi håller i dagsläget på att sammanställa svar till respektive skola med besked om hur vi kommer att gå vidare med förfrågningarna". - Foto: MAJA SUSLIN/TT BILD
3 av 3
- Foto: Tomislav Stjepic

Migrationsverket: Boendesituationen är akut

Avdelningschef på Migrationsverket: Sedan augusti i år har över 100 000 personer sökt asyl. En konsekvens av det stora antalet sökande blev tyvärr att ett 30-tal personer under en natt i november inte kunde beredas tak över huvudet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Willis Åberg är ansvarig på Migrationsverket för upphandling av asylboenden.

I en debattartikel publicerad den 4 december skriver Birgitta Berg, rektor för Malungs Folkhögskola, att Migrationsverket ignorerar skolans förfrågan om att erbjuda asylsökande mat och husrum.

Migrationsverket uppskattar det engagemang som Malungs Folkhögskola visar. Det är beundransvärt att ni har möjlighet att erbjuda husrum och har personal som brinner för att hjälpa människor få en bra start i Sverige.

Migrationsverkets boendesituation är fortfarande akut. Sedan augusti i år har över 100 000 personer sökt asyl. En konsekvens av det stora antalet sökande blev tyvärr att ett 30-tal personer under en natt i november inte kunde beredas tak över huvudet. Myndigheten hade tidigare signalerat för detta scenario vid ett flertal tillfällen. Lyckligtvis har Migrationsverket kunnat ordna boende till sökande sedan dess.

Birgitta Berg skriver även att hon ser hur andra aktörer öppnar asylboenden i syfte att tjäna pengar. Det är många som hör av sig till oss och vill erbjuda boendeplatser till asylsökande. Trots detta kan inte vem som helst hyra ut rum eller driva ett asylboende.

Boendefrågan styrs av en rad olika krav för att säkerställa att sökande ska bo i en trygg och säker miljö. Ett syfte med kraven är att Migrationsverket inte ska skriva avtal med oseriösa aktörer.

Begränsningarna garanterar i största möjliga mån att både sökande och skattebetalare kan vara trygga med att myndigheten hanterar boendefrågan på bästa sätt.

Det är olyckligt att ni har fått vänta länge på svar angående er förfrågan. Det är flera skolor som har hört av sig till oss och erbjudit boendeplatser.

Vi håller i dagsläget på att sammanställa svar till respektive skola med besked om hur vi kommer att gå vidare med förfrågningarna.

Jag hoppas att ni har överseende och vi är tacksamma för de insatser ni hittills bidragit med.

Willis Åberg,
Avdelningschef, Migrationsverket

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.