Linnea Håkansson är trött på att folk klagar på julkalendern.
1 av 3
Linnea Håkansson är trött på att folk klagar på julkalendern. - Foto: Privat/Faksimil SVT
"Det är ju för fan jul. Det hjälper inte att klaga".
2 av 3
"Det är ju för fan jul. Det hjälper inte att klaga". - Foto: Faksimil: SVT
Linnea Håkansson.
3 av 3
Linnea Håkansson. - Foto: Privat

De flesta som ser julkalendern kommer ändå börja pippa och supa

Toppbloggare: Vad är det ni är rädda för? Att era barn ska börja dricka alkohol? Att era barn ska ha sex? Att era barn ska vadå? Att era barn ska tappa vettet av att lära sig hur världen har sett ut förr?


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Linnea Håkansson är 20 år och toppbloggare på Finest.

Läs hennes blogg.

Till en början var jag lika jävlig som de flesta av er. Jag lyssnade på andras fördomar innan jag ens hunnit skaffa mitt egna tycke. Men en dag när barnen på fritids satt och tittade smög jag mig in, jag tror det var andra avsnittet. Då fick jag en chock, det var liksom ingen spänning som höll mig kvar.

Jag tappade nästan hakan. Oh. My. God. Är det här julkalendern? Det kändes precis som att titta på en halvbra filmsnutt under en historielektion.

Sedan har jag fortsatt läsa ert dagliga jävla hat. Och jag har fortsatt kolla på julkalendern lite då och då, och själv kommit fram till att den inte är så dum ändå. Lite annorlunda jämfört med vad det brukar bara.

Men sedan kom vi till den dag då jag läste något alldeles förskräckligt. Någon hade tramsat till det rejält och anmält julkalendern. Oh. My. God. Det här händer inte. Någon har anmält julkalendern för att barnen drack alkoholfri öl. Jag vet knappt om jag ska skratta eller gråta. Det är ju absurt! Tokstollar!

Okunskap föder rädsla, rädsla föder hat. Vad är det ni är rädda för? Att era barn ska börja dricka alkohol? Att era barn ska ha sex? Att era barn ska vadå? Att era barn ska tappa vettet av att lära sig hur världen har sett ut förr?

Förr eller senare kommer nog de flesta börja dricka alkohol och pippa, när de själva känner sig mogna, givetvis. Men jag tvivlar på att den dagen för de flesta inte kommer inträffa förrän de är minst 15 år. Och det är inte julkalenderns ”fel”. Notera att den största glädjen i livet är att göra det som folk (i synnerhet föräldrar) säger att du inte får.

Du gör inte ditt barn en tjänst genom att vara en hönsmamma. Vad är det för fel med att lära barn lite historia? Ska vi ljuga och säga att världen alltid varit perfekt när den inte ens är det nu?

Tror ni att barnen blir bättre av det? För guds skull. Tänd lite ljus, mys framför tv:n, ha en trevlig stund tillsammans med era barn. Det är ju för fan jul. Det hjälper inte att klaga. Tycker du inte om julkalendern? Då undrar jag: Vem tvingar dig att titta? Trams.

Linnea Håkansson

/
/
/
SVT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Tittar du på julkalendern?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.