Fredag 23 Jul
Stockholm

De flesta som ser julkalendern kommer ändå börja pippa och supa

Linnea Håkansson är trött på att folk klagar på julkalendern.
1 av 3
Linnea Håkansson är trött på att folk klagar på julkalendern. Foto: Privat/Faksimil SVT
"Det är ju för fan jul. Det hjälper inte att klaga".
2 av 3
"Det är ju för fan jul. Det hjälper inte att klaga". Foto: Faksimil: SVT
Linnea Håkansson.
3 av 3
Linnea Håkansson. Foto: Privat

Toppbloggare: Vad är det ni är rädda för? Att era barn ska börja dricka alkohol? Att era barn ska ha sex? Att era barn ska vadå? Att era barn ska tappa vettet av att lära sig hur världen har sett ut förr?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Linnea Håkansson är 20 år och toppbloggare på Finest.

Läs hennes blogg.

Till en början var jag lika jävlig som de flesta av er. Jag lyssnade på andras fördomar innan jag ens hunnit skaffa mitt egna tycke. Men en dag när barnen på fritids satt och tittade smög jag mig in, jag tror det var andra avsnittet. Då fick jag en chock, det var liksom ingen spänning som höll mig kvar.

Jag tappade nästan hakan. Oh. My. God. Är det här julkalendern?? Det kändes precis som att titta på en halvbra filmsnutt under en historielektion.

Sedan har jag fortsatt läsa ert dagliga jävla hat. Och jag har fortsatt kolla på julkalendern lite då och då, och själv kommit fram till att den inte är så dum ändå. Lite annorlunda jämfört med vad det brukar bara.

Men sedan kom vi till den dag då jag läste något alldeles förskräckligt. Någon hade tramsat till det rejält och anmält julkalendern. Oh. My. God. Det här händer inte. Någon har anmält julkalendern för att barnen drack alkoholfri öl. Jag vet knappt om jag ska skratta eller gråta. Det är ju absurt! Tokstollar!

Okunskap föder rädsla, rädsla föder hat. Vad är det ni är rädda för? Att era barn ska börja dricka alkohol? Att era barn ska ha sex? Att era barn ska vadå? Att era barn ska tappa vettet av att lära sig hur världen har sett ut förr?

Förr eller senare kommer nog de flesta börja dricka alkohol och pippa, när de själva känner sig mogna, givetvis. Men jag tvivlar på att den dagen för de flesta inte kommer inträffa förrän de är minst 15 år. Och det är inte julkalenderns ”fel”. Notera att den största glädjen i livet är att göra det som folk (i synnerhet föräldrar) säger att du inte får.

Du gör inte ditt barn en tjänst genom att vara en hönsmamma. Vad är det för fel med att lära barn lite historia? Ska vi ljuga och säga att världen alltid varit perfekt när den inte ens är det nu?

Tror ni att barnen blir bättre av det? För guds skull. Tänd lite ljus, mys framför tv:n, ha en trevlig stund tillsammans med era barn. Det är ju för fan jul. Det hjälper inte att klaga. Tycker du inte om julkalendern? Då undrar jag: Vem tvingar dig att titta? Trams.

Linnea Håkansson

Tittar du på julkalendern?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela