Tisdag 3 Aug
Stockholm

Nu lägger jag undan mobilen på kvällarna – gör det du med

Åsa Nyvall har märkt att mobilen har börjat ta över henne mer och mer.
1 av 3
Åsa Nyvall har märkt att mobilen har börjat ta över henne mer och mer. Foto: Josefin Sörstrand / TT
Åsa Nyvall.
2 av 3
Åsa Nyvall. Foto: Josefin Sörstrand
Åsa Nyvall: "Så, från och med i dag undanber jag mig middagar och fikastunder där mobilen får ta upp en stol."
3 av 3
Åsa Nyvall: "Så, från och med i dag undanber jag mig middagar och fikastunder där mobilen får ta upp en stol.". Foto: Per Larsson / PER LARSSON / TT

Åsa Nyvall: Från och med i dag vill jag inte att du bjuder in mig till viktiga samtal om du känner behov av att under samtalet googla, läsa sms, visa ett Youtubeklipp eller scanna dina sociala plattformar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Åsa Nyvall är samtal- par- och relationscoach.

Hon håller föreläsningar, workshops och meditationsklasser. Hon jobbar med mental peppning i hälsoföretaget The Plan. Hon bistår även företag med konflikthantering och ledarutveckling.

Jag blir allt mer oroad över vilken inverkan våra mobiltelefoner har i våra liv. Att det snart inte går att äta en måltid utan att maten skall fotograferas. Att det snart inte går att ha ett närvarande samtal utan att det behöver "kollas" om det var något viktigt om det plingar till i mobilen. Att man inte kan se en film eller tv-program utan att Facebook eller Instagram behöver scrollas igenom under reklampausen.

Vad är det vi är så rädda för att missa? Vad är det som kan hända som är så viktigt att det är omöjligt att lägga undan telefonen? Faller vi om vi inte får publicera våra inlägg just där och då?

Jag tror att det viktigaste vi missar, det missar vi när vi tar upp mobilen. Vi missar att ta in vår partners besvikelse när närvaron bryts. Vi missar att se hur våra barn tystnar när de blir osedda och faktiskt också bortvalda. Vi missar att se och ha fokus på det vi gör. Vi missar helt enkelt att leva. Det är jag mycket räddare för, än för att missa en statusuppdatering eller ett sms.

Så, från och med i dag undanber jag mig middagar och fikastunder där mobilen får ta upp en stol. Vill du äta middag med mig får du lägga undan din mobil den stunden. Annars äter jag hellre själv.

Från och med i dag vill jag inte att du bjuder in mig till viktiga samtal om du känner behov av att under samtalet googla, läsa sms, visa ett Youtubeklipp eller scanna dina sociala plattformar. Då har jag hellre mina djupare tankar för mig själv eller ventilerar dem med någon som är genuint intresserad.

Från och med i dag kommer jag hålla mig mobilfri mellan i alla fall 18-21 varje kväll. Så ofta det går och mer om det är möjligt. Så nu vet du om svar dröjer, att jag är upptagen med viktigare saker. Som att hänga med min dotter. Som att känna och uppleva saker. Som att leva.

Det här låter kanske hårt. Men jag har fått nog. Och jag får starta med mig själv. Jag märker att mobilen tar över även mig mer och mer. Det har smugit sig på. Men nu drar jag i handbromsen, och lägger undan alla ursäkter kring varför jag behöver ha koll på mobilen.

Mitt liv och mina relationer är viktigare än något annat, så nu ändrar jag fokus och detoxar mobilbruset. Mitt eget. Men även det runt mig. Det är ett fritt val. Vill man hellre umgås med sin mobil än med mig så är det helt okej. Det är den personens val. Precis som det är mitt val nu att avstå och välja bort sammanhang där mobilen står i centrum.

Enough is enough!

Åsa Nyvall

Är du beroende av din mobiltelefon?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela