Manne Forssberg, huvudambassadör för Vit jul-kampanjen 2015, tycker vuxna ska spola kröken under julen.
1 av 3
Manne Forssberg, huvudambassadör för Vit jul-kampanjen 2015, tycker vuxna ska spola kröken under julen. - Foto: Privat/TT
Manne Forssberg.
2 av 3
Manne Forssberg. - Foto: Privat
"Först då kan vi på allvar tala om barnens högtid. Julen ska handla om tindrande barnögon, inte om fyllesimmiga vuxenögon".
3 av 3
"Först då kan vi på allvar tala om barnens högtid. Julen ska handla om tindrande barnögon, inte om fyllesimmiga vuxenögon". - Foto: TT

Julen ska handla om tindrande barnögon, inte om fylla

Vit jul: Den som väljer bort alkohol gör det lättare för andra att följa efter. Samtidigt blir nyktra vuxna som trygga punkter för barnen. Vuxna som inte blir förändrade och egendomliga.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Manne Forssberg är författare och huvudambassadör för Vit jul-kampanjen 2015.

Vit jul är ett projekt initierat av nykterhetsförbunden IOGT-NTO, Ungdomens nykterhetsförbund, Nykterhetsrörelsens scoutförbund, och IOGT-NTO:s juniorförbund Junis.

Vill du veta mer om Vit jul? Gå in på deras hemsida: http://www.vitjul.se/.

Det är läskigt att tänka på hur julen skulle vara om jag fortfarande hade druckit alkohol. Skulle huvudfokus ha varit nästa glas? Skulle blicken ha grumlats? Skulle drickandet ha varit viktigare än barnens julklappar? Skulle tomten ha varit konstig och svajig? Skulle jag ha ramlat i trappan? Skulle barnen ha blivit oroliga?

Förhoppningsvis kommer jag aldrig få veta. Jag slutade dricka alkohol för drygt sju år sedan, några år innan mitt första barn föddes. Jag kände att det gått överstyr. Jag är tacksam över mitt beslut varje dag, men allra mest på julen.

Som nykterist framstår jag som en ganska apart figur i sociala sammanhang. Alkoholnormen är stark. Som vuxen förväntas man dricka alkohol. Särskilt i juletid. Aldrig är trycket på att dricka så starkt som då.

Hela december månad är indränkt i glögg, snaps, öl, mumma, portvin och konjak. En orgie i julbord, glöggmingel och firmafester. Sedan kulminerar det under julhelgen då det är fullt legitimt att var lullig redan vid lunchtid. Julen är alkoholens högtid. Samtidigt brukar det kallas barnens högtid. Det går inte ihop.

385 000 barn och unga lever i familjer där en eller två föräldrar har ett riskfyllt drickande. För många barn är julen en skräckhögtid. Barn som känner gnagande oro och molande magsmärtor som intensifieras i takt med att julen närmar sig.

De tvingas ta vuxenansvar, sköta om, trösta och städa upp efter sina föräldrar. De kommer tillbaka till skolan efter jullovet och låtsas att de har haft en bra jul trots att den har varit svårt traumatisk.

Ännu fler påverkas mer lindrigt negativt av vuxnas drickande under julen. Det är en tid av svikna löften, vuxna som blir märkligt förändrade eller energilösa, konflikter som uppstår, vuxna som blir besvikna på varandra och barn som hamnar i andra hand.

Jag tror att vi måste bryta alkoholnormen, alltså trycket på att dricka alkohol vid alla sociala sammankomster. Nykterhet måste bli mer accepterat och inte som nu mötas av en hel frågekanonad: ”Är du sjuk? Missbrukare? Gravid? Allmänt egendomlig? Religiös?”.

Extra effektfullt blir det om folk avstår under den stora alkoholhögtiden. Om fler avstår från att dricka under julen kan vi uppnå stor förändring. Det goda exemplets makt är stor.

Den som väljer bort alkohol gör det lättare för andra att följa efter. Samtidigt blir nyktra vuxna som trygga punkter för barnen. Vuxna som inte blir förändrade och egendomliga. Klippor att klamra fast vid när alla andra svajar.

Först då kan vi på allvar tala om barnens högtid. Julen ska handla om tindrande barnögon, inte om fyllesimmiga vuxenögon.

Manne Forssberg,
Författare och huvudambassadör för Vit jul-kampanjen 2015

/
/
/
Jul
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du dricka alkohol i jul?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.