Du har svikit allt Sverige står för, Löfven

- 22/12/2015, 09:02
1 av 3

Privat/TT

Stefan Löfven.
2 av 3

Stefan Löfven.

FREDRIK SANDBERG / TT

3 av 3

Privat

Magnus Krantz: Regeringen som tidigare gjort allt för att stoppa sverigedemokratiskt inflytande i och med decemberöverenskommelsen – går nu rasisternas ärenden och för deras politik åt dem.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

”Sverige står upp för asylrätten. I tider av kris är den som viktigast”. Så hette det den 15 september i år när den nya regeringsförklaringen skrevs. Vad hände? Några månader senare befinner vi oss i en situation där vårt mottagande av människor på flykt befinner sig på EU:s bottennivå.

Vi blir applåderade av och inspirerar Danmarks redan rasistiska politk till ännu fler åtstramningar. Från Moderaterna kommer förslag om att slopa asylrätten, från Kristdemokraterna förslaget om vad som bäst kan beskrivas som fångläger för asylsökande.

Den sjätte september hörde vi Stefan Löfven stå inför 15 000 människor på Medborgarplatsen och prata om hur han kände vördnad inför svenska folkets solidariska handlingar gentemot asylsökande människor. Han pratade om att detta är landet Sveriges signum, något vi ska vara stolta över och älska hos oss själva. Att vi tillsammans hämtar kraft i solidaritetens värme.

I dag kan vi läsa hur böter på uppemot 50 000 kronor per tillfälle kan delas ut för det företag som inte genomför de minst sagt kontroversiella id-kontrollerna riktade mot människor som lyckas ta sig över gränserna från krig och tortyr.

Att ett så hatat och kritiserat förslag som det att helt och hållet stänga Öresundsbron läggs fram säger en hel del om vilken riktning den hittills rätt otydliga regeringen vill ta oss i.

Vad hände?

Vad signalerar detta om inte en helt och hållet havererad bild av Sveriges ”signum”, av Sveriges goda rykte, och av vårt medmänskliga värde? Vad är det vi ska bli tillsagda att vara stolta över och slå oss för bröstet för nästa gång? Att vi lyckades ”stoppa flyktingarna”?

Att Sverige och samhället står inför en kollaps är svårt att ta seriöst. Att situationen inte kostar pengar eller skulle vara lätt är det ingen som påstår, men att det är flyktingpolitiken som är boven i dramat är något som saknar verklighetsförankring.

De vi i stället kan tacka är den förra borgerliga regeringen som med sina 140 miljarder i skattesänkningar lämnade ett stort hål i landets budget. Bara i år kommer Alliansens genomförda jobbskatteavdrag att kosta oss 103 miljarder.

Som svar på tal för de som talar om en kollaps så skrev riksdagsledamoten Nooshi Dadgostar (V) i SvD den 17/12:

”Dessutom går svensk ekonomi som på räls med hela 3,9 procents tillväxt jämfört med samma period förra året (…) en majoritet av Sveriges kommuner menar att flyktingmottagandet idag är fullt möjligt att klara”.

Regeringen som tidigare gjort allt för att stoppa sverigedemokratiskt inflytande i och med decemberöverenskommelsen – går nu rasisternas ärenden och för deras politik åt dem.

Så vad spelar en dyster och snöfri jul med tio plusgrader för roll när temperaturen på vår solidaritet redan befinner sig under nollstrecket?

Magnus Krantz