Stockholm

Vi svenskar är för rika

Micael Grenholm tycker Sverige måste bli fattigare.
1 av 3
Micael Grenholm tycker Sverige måste bli fattigare. Foto: Privat/TT
"Glandsdagarna är över, nu är det dags att vi utvecklar ett sätt att leva som inte dödar fattiga och inte utplånar jordens resurser men som gör oss ännu lyckligare än vad vi är i dag".
2 av 3
"Glandsdagarna är över, nu är det dags att vi utvecklar ett sätt att leva som inte dödar fattiga och inte utplånar jordens resurser men som gör oss ännu lyckligare än vad vi är i dag". Foto: TT
Micael Grenholm.
3 av 3
Micael Grenholm.

Debattören: I stället för att sträva efter att bli som El Dorado bör vi dock försöka bli som Costa Rica, som förenar en hög medellivslängd och hög nivå av lycka med minimala utsläpp och låg BNP.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Micael Grenholm har en Fil kand i freds- och utvecklingsstudier och är skribent på bloggen Hela pingsten.

Om alla levde som svenskar skulle det behövas 3,7 jordklot. Världsnaturfonden har räknat ut att om vi tar all världens produktiva yta och delar detta på världens befolkning så får var och en 1,7 globala hektar var. Den svenska livsstilen och konsumtionsnivån kräver dock sex globala hektar.

Sverige är ett av världens rikaste länder, vi har världens 17:e högsta BNP per capita och enligt Global Wealth Report som kom oktober 2015 har vi världens sjätte rikaste befolkning. Det hemska är att vår rikedom förutsätter andra människors fattigdom. Resten av världens befolkning kommer aldrig någonsin komma upp i Sveriges levnadsstandard som den ser ut nu.

Om vi menar att alla människor är lika mycket värda och att orättvisa är omoraliskt måste detta förstås förändras. Teknologisk utveckling och innovation kan sänka vår levnadsstandards miljöbelastning till viss mån, men vi har ingen aning om hur mycket. Gårdagens teknologiska framsteg garanterar inte framtida.

Dessutom vet vi att när saker blir enklare och effektivare att producera producerar vi bara ännu mer, snarare än att vi nöjer oss vid, säg, 1970-talets levnadsstandard.

Därför måste vi på allvar satsa på att förenkla våra liv. Vi måste dra i handbromsen, inse att vi har blivit för rika redan och ställa om till ett klimatpositivt och ickeexploaterande samhälle. Vi bör följa de exempel som satts av människor som redan nu lever enkelt i kommuniteter och ekobyar.

Detta står givetvis i stark kontrast till västvärldens nuvarande högsta prioritet: att bli ännu rikare. Det är med hänvisning till rikedomen som man inte vill ta emot flyktingar, öka biståndet eller sänka utsläppen. Inte för att vi skulle vara fattiga, men att vi trots vår enorma rikedom inte vill bli fattigare.

I stället för att sträva efter att bli som El Dorado bör vi dock försöka bli som Costa Rica, som förenar en hög medellivslängd och hög nivå av lycka med minimala utsläpp och låg BNP. Om alla levde som costaricaner skulle det behövas ett jordklot. Vilket är precis vad vi har.

Att lämna mammonismen och kärleken till pengar är den största utmaning vi står inför. Men den är absolut nödvändig, och måste prioriteras över alla andra politikområden såsom tillväxt eller säkerhet hittills har prioriterats.

Glansdagarna är över, nu är det dags att vi utvecklar ett sätt att leva som inte dödar fattiga och inte utplånar jordens resurser men som gör oss ännu lyckligare än vad vi är i dag. Nu är det dags för Sverige att sluta vara ett i-land.

Micael Grenholm

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.