Ungdomar är framtiden – klart de ska få rösta

- 07/01/2016, 13:39 -
1 av 3

Privat/TT

2 av 3

Privat

3 av 3

COPYRIGHT TT NYHETSBYRÅN / HENRIK MONTGOMERY / TT

Miljöpartist: Att ge 16-åringar rätt att rösta är som att låta ungdomar en ärlig chans att påverka och lära dem tidigt vad demokrati är. Sunt och logiskt.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I Teodor Stig-Matz krönika kan vi klart och tydligt se att han inte är positiv till att vi demokratiutredningen har kommit fram till att sänka rösträttsåldern till 16 år. Självklart har man rätt att tycka vad man vill om detta. Men att klart och tydligt generalisera 16-åringar som besatta av tanken av smuggelsprit och vilken porr de ska titta på – är ett rent och skärt övertramp.

Att Teodor inte ens lyssnar på vad fördelarna att sänka rösträttsåldern säger det mesta. Han har antagligen inte läst igenom förslaget fullt ut. Det gäller att unga människor ska bli mer intresserade av att bli politiskt aktiva, och att säga att man kommer styra människors liv är absurt.

När du är politiker är du oftast med i ett parti och då har man en klar och tydlig partilinje man följer. Det är inte som i skolan där man tydligt kan demonstrera att man inte håller med.

I rapporten finns det tydliga fördelar och man tar Norge som exempel. Flera ungdomar har blivit intresserade av politik och det är just den utvecklingen vi vill åstadkomma i Sverige också. Under valrörelsen 2014 var jag språkrör för Grön ungdom syd och jag kunde klart och tydligt se att vissa var mer insatta än andra. Detta var inte för att de var ointresserade av politik utan att de helt enkelt inte fick rösta vilket ledde till att de inte hade någon anledning att bry sig.

Om vi får ändrad rösträttsålder kommer vi att få flera engagerade ungdomar som vågar tidigare ta steget att bli politiker.

Teodor, du kanske möjligtvis har mer kunskap om hur det är att vara elev i ett gymnasium än vad jag gör eftersom vår ålder är annorlunda. Därför behövs all vår kunskap och erfarenhet i politiken och vi ska representera ett samhälle som är till för alla att ha en åsikt om.

Snälla sluta tryck ner på människor som vill göra något gott i samhället – och ge alla ungdomar en chans. Detta är ett ypperligt tillfälle att få en större representation av vårt samhälle i våra kommuner.

Värt att tillägga är när kommunlistor ska sättas till val får man gå igenom en lång valprocess för att få fram de mest kompetenta kandidaterna ifrån partiet.

Ungdomar har något nytt att komma med, en ny tid i skolan med nya betyg. En stress som jag fick aldrig uppleva, och deras kunskap kring teknologi och sociala medier är något alla kan lära sig av. Det gäller att se ungdomar som något positivt, och inget cyniskt eller negativt som du gör.

Att ge 16-åringar rätt att rösta är som att låta ungdomar en ärlig chans att påverka och lära dem tidigt vad demokrati är. Sunt och logiskt.

Dennis Svensson

Borde 16-åringar få rösta?