Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisens uppgift är att utreda brott, inte att undanhålla fakta

- 11/01/2016, 13:39 -
1 av 5

Privat/TT

2 av 5

Privat

3 av 5

TT NYHETSBYRÅN

4 av 5

TT NYHETSBYRÅN

5 av 5

Tomas Oneborg Svenska Dagbladet / Tomas Oneborg / SvD / TT

Johan Hedin (C): Att polisen ser mellan fingrarna när unga flickor ofredas och trakasseras underminerar förtroendet för hela rättsväsendet och i förlängningen myndigheter i stort.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Alla människor ska ha en okränkbar rätt att bestämma över sin egen kropp. Det är en värdering som är grundläggande och aldrig ska vara förhandlingsbar.

Därför är det oerhört allvarligt när ett stort antal unga flickor ofredats vid ungdomsfestivalen We are Sthlm och polisen valt att inte agera.

För det första är det ett stort svek mot de drabbade tjejerna. Deras okränkbara rätt till sin egen kropp har berövats dem, med polisen som passivt vittne.

Det är fullständigt oacceptabelt och innebär dessvärre att tjej efter tjej utsatts för kränkningar som polisen borde ha stoppat i ett tidigt skede.

Hela samhället, inte minst polisen, ska stå upp för mäns och kvinnors lika rättigheter, för jämställdhet och för att brott ska beivras.

Det gäller oavsett vem som begår brotten och vem som är offer.

När det inte sker så visar man unga tjejer att deras situation inte tas på allvar samtidigt som man ger förövarna möjlighet att fortsätta trakassera, ofreda och traumatisera andra människor. I det här fallet har tyvärr polisens agerande – eller brist på agerande – inneburit att ett stort antal tjejer kränkts utan någon som helst konsekvens för gärningsmännen.

Polisen har förklarat sitt agerande med att man oroat sig för att påverka den politiska utvecklingen.

Det är en häpnadsväckande dålig förklaring.

Polisens uppgift är att utreda brott och se till att de som begår dessa brott i så stor utsträckning som möjligt kan lagföras, oavsett politiska konsekvenser. Myndigheters konsekvensneutralitet är grundläggande för att alla människors demokratiska rättigheter ska garanteras.

Den politiska konsekvensen ska polismyndigheten överlåta till politiker att hantera.

Att polisen ser mellan fingrarna när unga flickor ofredas och trakasseras underminerar förtroendet för hela rättsväsendet och i förlängningen myndigheter i stort.

När man undviker att agera mot brottslighet av politiska skäl så innebär det att man tummar på alla människors lika rätt inför lagen och skapar en situation där den hjälp du får av samhället är avhängd vem som begått brottet.

Det är inte förenligt med hur en rättsstat ska fungera.

Johan Hedin,
Rättspolitisk talesperson,
Centerpartiet