1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 3
- Foto: Privat

Vad ger dig rätten att tafsa och våldta?

Debattören: Tänk om det var ombytta roller? Tänk om vi bara kunde acceptera och följa lagen? Tänk vad många människor som skulle slippa ha traumatiska minnen från hot, misshandel och sexuella övergrepp.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Evelina Björk är 20 år och jobbar inom vården.

Vem tror sig ha rätten till och förgripa sig på någon, mot hens vilja? Vad är det som får en person rätten att slå, våldta och eller hota någon annan? Som om det vore en självklarhet att det vore 100 procent lagligt? Vad är det som gör att kvinnor alltid tvingas bli offer? Vem ska överhuvudtaget behöva vara ett offer? Ingen. Det är helt absurt.

Ja, de manliga könet kan också tvingas bli offer. Det här är ingen hat-kampanj till er män. Det här är en uppfriskande artikel om hur det faktiskt ser ut. Det är ingen bluff. Det är tyvärr sanningen. Vi måste lära oss att inte acceptera att det här okej. Det är ju självklart eller? Varför är det då så många av de kvinnliga könet som tvingas bli offer, gång på gång?


Varför vågar inte föräldrarna skicka sina döttrar för och få ett bättre liv till exempel i Sverige? Det är för farligt. Man vågar inte skicka sin döttrar på grund av det höga riskerna att de bli våldtagna och trakasserade på vägen. Enligt Migrationsverket togs 21 232 stycken pojkar emot och endast cirka 2 000 stycken kvinnor under 2015.

För att tala om reportagen på Expressen där man får följa ett antal människor som fötts med harmynt eller liknande och som nu får en operation beviljade, vilket strålande projekt! Det enda som gör mig så brutalt arg och ledsen är tre meningar:

"Flickan kom från by där man hade behandlat henne värre än boskap. Kvinnorna hade kastat sten och männen och pojkarna hade förgripit sig på henne. I grupp, gång efter gång". Menar ni på allvar att den här flickan på grund av hennes utseende är dömd till och bli ett offer?

Kvinnoattacken i Köln under nyårsafton får mig och fundera mer och frågan gör ont i mig. Kvinnorna sa ju nej. De skrek. De ville inte ha era händer tafsande på sig. Vad ger dig rätten till och fortsätta då?

Tänk om det var ombytta roller? Tänk om vi bara kunde acceptera och följa lagen? Tänk vad många människor som skulle slippa ha traumatiska minnen från hot, misshandel och sexuella övergrepp. Tänk om kvinnor på kvinnojouren minskade?

Tänk vilket framsteg det skulle vara. Tänk om vi vågade vara lite tryggare, både som man, kvinna, pojke och flicka? Tänk om vi slutade få för oss att vi har rätten att slå, våldta eller hota någon annan?

Så återigen, vem tror sig ha rätten till och förgripa sig på någon, mot hens vilja? Vi kan inte blunda för att kvinnooffer är mer vanligt än manliga offer, och jag behöver inte ha titeln radikalfeminist för och kunna inse att det här är något vi alla måste fundera på, världen över.

Evelina Björk

/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.