- Foto: Privat

Tydligen måste det sägas: Polisen ska inte skämta om våldtäkt

Emma Swanström: På riktigt, polisen? Ett våldtäktsskämt? Detta i kölvattnet efter att polisen mörkat övergrepp under We are Sthlm.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Emma Swanström är student och föreläsare i jämställdhetsfrågor.

Besök hennes blogg: emmanismen.blogspot.se

Polisen i Lund har troligtvis insett att de gjorde en rejäl blunder när de publicerade detta, för de har tagit bort posten. Jag anser inte att de ska komma undan så lätt, för det här är fullkomligt vidrigt, och avslöjar oacceptabla problem inom den svenska poliskåren.

Läs texten.

Här har vi alltså ett fall där en icke svenskspråkig tjej har tagits in i arresten på grund av fylla. Ett befäl säger till henne att "you have to sleep with us tonight" (Ett befäl?! Ställs det inte högre krav på engelskakunskaperna än såhär bland polisbefäl?).

Detta, att en full och därmed utsatt tjej från ett annat land kunde få intrycket av att hon skulle bli våldtagen av svenska poliser, anser polisen i Lund vara så roligt att de lägger ut det som en anekdot på sin facebooksida. En sida som de använder som i PR-syfte för att bli tjenis med allmänheten.

På riktigt, polisen? Ett våldtäktsskämt? Detta i kölvattnet efter att polisen mörkat övergrepp under We are Sthlm. Inser ni hur många av era läsare som någon gång utsatts för sexuella övergrepp? Förstår ni att det inte känns särskilt förtroendeingivande att NI är den myndighet som våldtäktsoffer ska anmäla brottet till?

Det är inte konstigt om drabbade drar sig för att anmäla, när ni signalerar att våldtäkt är något att skämta om.

Nu hoppas jag att Polisen i Lund har den goda smaken att gå ut med en officiell ursäkt, och ett löfte om fortbildning i frågor som rör sexuella övergrepp.

Emma Swanström,
Student och föreläsare i jämställdhetsfrågor

/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.