Marie Bokfors vill införa feminism som ämne i skolan.
1 av 3
Marie Bokfors vill införa feminism som ämne i skolan. - Foto: Privat/TT
Marie Bokfors.
2 av 3
Marie Bokfors. - Foto: Privat
"Alla skulle må bättre och vinna på att ha ett jämställt samhälle".
3 av 3
"Alla skulle må bättre och vinna på att ha ett jämställt samhälle". - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Marie, 17: Inför feminism som obligatoriskt ämne i grundskolan

Debattören: Hela mitt liv har jag lärt mig att inte bli våldtagen, men killarna har aldrig fått lära sig att inte våldta. Det är helt ologiskt.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Marie Bokfors är 17 år gammal. Hon går andra året på Thoren Business School.

Hon har praktiserat i riksdagen i en vecka, och det var där hon skrev den här artikeln.

Vi borde införa ett ämne i grundskolan där man får lära sig om jämställdhet, hur samhället ser ut och hur man kan förbättra det.

Att prata om feminism och jämställdhet blir allt vanligare i dagens samhälle men det är fortfarande många som inte har en aning om hur verkligheten egentligen ser ut och att det behövs en förändring. Att skriva på sociala medier och försöka förklara för sin omgivning vad feminism faktiskt är och feminismens viktiga innebörd räcker inte.

Redan som små blir tjejer förtrycka och får inte ta lika stor plats som killarna. Jag kommer tydligt ihåg när jag var ungefär åtta år och blev attackerad av killarna i klassen eller när de förstörde ens teckning på lektionen.

Jag berättade för min lärare som förklarade att det är bara så killar är. Att de brukar göra på detta sätt när de gillar en tjej men att de inte vet hur de ska säga det. I stället använder de våld och det är tydligen helt okej enligt min lärare.

De försöker även förminska tjejer genom att använda kommentarer som ”du slåss som en tjej” ”du springer som en tjej”, som om det vore något dåligt. Att vara kille ska inte vara en ursäkt för att använda våld, kränka eller bete sig som idioter.

Därför behövs ämnet feminism i skolan redan i tidig ålder så att alla lär sig att alla är lika mycket värda och att kön inte spelar någon roll.

Feminism handlar om jämställdhet för alla. Det är lätt att glömma bort homo-, bi-, trans- och queerpersoner. När barn får lära sig i tidig ålder att acceptera alla och att ingen är mindre värd blir det mer accepterat att vara HBTQ-person, vilket skulle minska antalet självmord då 30 procent av alla transsexuella tar livet av sig idag.

Hela mitt liv har jag lärt mig att inte bli våldtagen, men killarna har aldrig fått lära sig att inte våldta. Det är helt ologiskt. Om vi fick lära oss om feminism redan i tidig ålder skulle kvinnosynen förbättras och det skulle leda till färre våldtäkter. Vi kommer på längre sikt bli av med den så kallade machokulturen och killar som inte passar in i standardnormen skulle få ett bättre liv.

Jag vet att det redan är väldigt stressigt i skolan och det är allt fler ungdomar som fått diagnosen psykisk ohälsa på grund av det. På så sätt kan det vara knepigt att införa ytligare ett ämne. Men det kan även betyda att stressen minskar eftersom vi slippar bland annat den osunda kulturen.

Alla skulle må bättre och vinna på att ha ett jämställt samhälle. Den snabbaste och effektivaste vägen dit är att införa feminism som ämne i grundskolan

Marie Bokfors

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Borde feminism införas som ämne i skolan?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.