Onsdag 17 Aug
Stockholm

Katerina, 16: Vad vill ni uppnå med att visa brösten på Instagram?

Katerina Markopoulos tycker inte att det är bra för kvinnor när folk visar brösten på Instagram.
1 av 3
Katerina Markopoulos tycker inte att det är bra för kvinnor när folk visar brösten på Instagram. Foto: Privat/Faksimil: Instagram
Katerina Markopoulos.
2 av 3
Katerina Markopoulos. Foto: Privat
"Ordet feminism har smutskastats".
3 av 3
"Ordet feminism har smutskastats". Foto: Faksimil: Instagram

Debattören: Att kvinnor och män är olika är ingen nyhet. Så varför ska man försöka ändra på det som som redan finns, och försöka få kvinnliga bröst att bli lika naturligt offentligt som männens?

Kommentera (163)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Katerina Markopoulos är 16 år och går första året på gymnasiet. Hon bor i Göteborg.

Vad tycker du om hetsen som kvinnor startat med att lägga upp bröstbilder för att neutralisera kvinnokroppen med det ord vi kallar feminism? Vad säger normerna? Vad tycker jag om detta? Det ska jag nu förklara!

Det är med en suck jag säger att feminism på senare tid blivit ett väldigt stort ämne på ett snedvridet sätt i vårt samhälle. Detta har framförallt visat sig på sociala medier till exempel Instagram. Många unga kvinnor vill bryta normer och neutralisera kvinnokroppen genom att lägga ut bilder på sina bröst, eftersom det inte är konstigt om en man skulle göra det.

Normerna talar om för oss hur vi ska bete oss och vara. Det är därför det skapas en så stor uppståndelse om man bryter mot dem. Även om det är okej att bryta normer ibland finns det gånger då det går för långt som till exempel i detta fall. Därför tycker jag man ska hålla sig till just dessa principer.

Ordet feminism har smutskastats. Uttrycket står egentligen för jämställdhet mellan män och kvinnor. Inte att man ska få kvinnor att framstå som män! Det första man måste förstå är att killar och tjejer skiljer sig ifrån varandra och är skapta på olika sätt. Det är naturligt.

Att försöka neutralisera bröst genom sociala medier är ingen lösning på att försöka få ett jämställt samhälle. Snarare tvärt om. Det väcker mycket uppmärksamhet och även irritation hos både ungdomar och vuxna, när kändisar som till exempel Zara Larsson lägger ut sådana bilder och kallar sig "feminist”.

Detta är absurt! Jag tror inte det handlar om att representera jämställdhet längre, utan att få bekräftelse genom att lägga ut lättklädda bilder.

Du tycker säkert jag är dum i huvudet som säger detta. Jag som själv är kvinna borde ju vara på ”feministernas” sida. Jag säger inte att jag är emot jämställdhet för det är jag verkligen inte.

Men jag är emot den hetsen om feminism på sociala medier som spridit sig som ringar på vattnet. Någonstans finns det en gräns. Det finns andra sätt att bryta normer på. Det finns andra sätt för att få ett jämställt samhälle och det finns andra sätt att få bekräftelse på.

Man behöver inte ta ett ord som redan existerar och använda det som en anledning till att lägga ut bilder som egentligen inte angår andra.

Det jag menar är att feminism inte längre handlar om män och kvinnors lika rättigheter utan har istället blivit överdrivet och det vi kallar manshat och diskriminering. Att hylla kvinnan och trycka ner mannen har gått till en överdrift och det är detta som de så kallade dagens feminister anser vara jämställdhet.

Om man tänker efter är det rätt sjukt. Vår värld är sjuk. Det är inte okej att det ska gå till så här. Det är inte rätt att använda sociala medier på det här sättet.

Det är i och för sig sant att män haft makt och en mer betydande roll i samhället än kvinnor som alltid stått under mannen. Det är nu på senare tid som man försökt skapa ett mer jämställt samhälle och bryta patriarkatet.

Eftersom vi har yttrandefrihet i Sverige har de som vill gå emot normerna gått till väga på det sättet. Men i stället för att göra som alla uppmärksamhetskåta jävlar, vid namn ”manshatare som kallar sig feminister”, och lägga ut lättklädda bilder för att göra tjejers bröst lika naturligt som mäns, och då försöka representera jämställdhet. Kan man i stället lägga mer tid på annat, till exempel könskvotering eller lika lön inom arbeten.

Men livet är en resa och man lär sig något nytt varje dag. Därför hoppas jag att du tagit del av min åsikt och försökt förstå vart vårt samhälle är på väg. Det är inte okej att neutralisera kvinnokroppen på detta sättet och samtidigt smutskasta ordet feminism.

Normerna säger att det är fel att göra så och det kanske finns en anledning till det, eller hur? Att skapa lika rättigheter mellan könen är viktigt och blir allt större men det gäller att ta itu med det på rätt sätt.

Att kvinnor och män är olika är ingen nyhet. Så varför ska man försöka ändra på det som som redan finns, och försöka få kvinnliga bröst att bli lika naturligt offentligt som männens?

Man borde i stället ta vara på hur vi människor är skapta, för det är det som gör oss till de människor vi är. Att ordet feminism i dagens samhälle nu förknippas med manshat och förtydliga detta på sociala medier med bilder är helt fel.

Eftersom det står för jämställdhet ska det inte användas till annat än det. Därför menar jag att feminism har smutskastats på detta sätt att sprida propaganda genom bilder som signalerar mycket mer än bara jämställdhet. Det måste bli ett stopp på detta!

Katerina Markopoulos

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (163)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.