Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Regeringen vill ta bort ungas rätt att säga vad de tycker

- 30/01/2016, 12:55 -
Per Aronsson (L) tycker inte om regeringens förslag att göra det svårare för unga att använda sociala medier.
1 av 3

Per Aronsson (L) tycker inte om regeringens förslag att göra det svårare för unga att använda sociala medier.

Privat/TT

Per Aronsson (L).
2 av 3

Per Aronsson (L).

Privat

"Yttrandefriheten kommer börja gälla vid den åldern som folkvalda politiker arbiträrt bestämmer, eller där målsman ger sitt tillstånd".
3 av 3

"Yttrandefriheten kommer börja gälla vid den åldern som folkvalda politiker arbiträrt bestämmer, eller där målsman ger sitt tillstånd".

Christine Olsson / Christine Olsson/TT

Debattören: Att våra folkvalda politiker väljer att ta en av våra vackraste mänskliga rättigheter, nämligen rättigheten att yttra sig fritt, och klä den i boja och kätting, snarare än att försvara den till sista andetaget, är förkastligt.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Efter beskedet från konsumentminister Per Bolund kommer Sverige med stor sannolikhet införa åldersgräns på sociala medier till följd av EU:s nya dataskyddsförordning.

Om konsumentministern ska tas på orden, så innebär det att vi under denna mandatperiod kommer uppleva hur svenska staten, under påtryckningar från EU, fjättrar friheten på internet med en åldersgräns.

Åldersgränsen är knappast en diabolisk plan, kläckt av en skrattandes konsumentminister som stryker en vithårig katt medan han smider ränker som alla går i lås, en efter en. Snarare är det ytterligare ett exempel på när rädda politiker försöker ta makten över något som de varken förstår eller kan kontrollera.

Konsumentministerns motiv är säkerligen av en god och välmenande natur. De grova trakasserier som kan ske på internet, under det kombinerade skyddet av anonymitet och antal, borde fylla oss alla med lika mängder avsky mot den som trakasserar som stöd för den trakasserade.

Allt låter rimligt så när som på en liten detalj, nämligen Yttrandefrihetsgrundlagen, vars ändamål är att säkra ett fritt meningsutbyte och en fri och allsidig upplysning. Konsumentministerns besked innebär att det fria meningsutbytet, och den fria och allsidiga upplysningen, kommer ges en åldersgräns.

Yttrandefriheten kommer börja gälla vid den åldern som folkvalda politiker arbiträrt bestämmer, eller där målsman ger sitt tillstånd.

En regering som återupprättade gränskontroller, vars lösning på immigrationen är dagliga massavvisningar med jumbojets, och vars företrädare tar emot lägenheter från fackförbund som gåva, skall nu ges makten att definiera vid vilken ålder som yttrandefriheten skall börja gälla på sociala medier.

Att våra folkvalda politiker väljer att ta en av våra vackraste mänskliga rättigheter, nämligen rättigheten att yttra sig fritt, och klä den i boja och kätting, snarare än att försvara den till sista andetaget, är förkastligt.

Det är ett lysande exempel på vad som händer när politiker, om än välmenande sådana, tar sig extravaganta friheter med grundlagarna och glömmer bort att politikernas och statens uppgift är att tjäna folket och skydda medborgarnas rättigheter, aldrig att härska över dem.

Per Aronsson,
Ledamot i riksstyrelsen för Liberala studenter