- Foto: Angelika Sliwinski

Min hudfärg gör att jag aldrig kommer ses som svensk

Katerin Mendez: Det finns djupt rotat att de av oss födda i utlandet eller med minst en utländsk förälder alltid kommer att vara invandrare


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Under fredagskvällen nåddes jag av nyheten att en mobb på runt två hundra vuxna män samlats utanför Centralen i Stockholm under svepskälet att de skulle skydda svenska kvinnor. Måltavlan för dessa vuxna mäns riktade ilska och våld – var de hemlösa barnen från främst från Nordafrika som uppehåller sig vid Stockholms central. En särskilt utsatt grupp vars situation snarare än att väcka viljan att hitta lösningar - väcker hat och förakt i ett Sverige som vill ratificera Barnkonventionen men som gör väldigt lite för dessa barn.

En stund senare nåddes jag av nyheten att barnboksförfattaren och sexrådgivaren Katerina Janouch i Twitter backade upp den nazistiska mobben och kallade de marockanska hemlösa barnen för slödder. Vidare uppgav att hon för första gången i sitt liv är team ”huliganer” - citationstecknen är satta av Janoush själv. Att hon valt att sätta huliganer inom citationstecken kan handla om att hon hade en förförståelse för att det handlade om en mobb som utgjordes av andra än vanliga fotbollshuliganer.

Själv kände jag direkt klumpen i magen. Min artonårige son och hans vänner befann sig i Stockholm över helgen för att åka skidor. Han ser marockansk ut med sitt kubanska, etiopiska och svenska påbrå – alltså hade han varit en måltavla om han befunnit sig på plats. Och mycket riktigt, ögonvittne uppger att männen i mobben gav sig på människor som tillhör den synliga minoriteten i Sverige. Alltså bland annat alla vi svenskar som på grund av vår hud och hårfärg avviker från majoritetssvensken.

Men klumpen i min mage handlar också om oron för vad normaliseringen av rasismen innebär för vårt samhälle. Helgens händelser visar vad som sker när ett samhälle accepterar den typ av våld rasismen innebär, i synnerhet för de av oss som drabbas av den. Att normalisera rasismen är att normalisera våldet, Janoush utspel är ett tydligt exempel på detta. Hon må ha bett om ursäkt för sitt utspel men faktum kvarstår - vi befinner oss i ett läge där ”vanligt folk” dvs alla vi som inte ser oss själva som rasister hejar på vid högerextremt våld. Många antirasister med mig fruktar utvecklingen vi ser för normalisering av rasismen ger fascismen grogrund. Själv menar jag att det först är nu vi faktiskt kan adressera den rasism som legat och bubblat under ytan. I dag är den utsatthet det innebär att vara icke-vit i det svenska samhället, påtaglig.

Vi icke-vita lever under en ohållbar godtycklighet för i slutändan spelar det ingen roll hur mycket vi sköter oss, tillför det svenska samhället eller anstränger oss för att smälta in. Problemet när det väl kommer till kritan är att vi är och förblir de andra. Separationstanken ”vi” och ”de” leder till att de av oss som ingår i ”viet” förbehåller sig rätten att definiera vilka som får ingå i detta ”vi” - därmed berättigas och upprätthålls ifrågasättandet av ”de andra”.

Jag må vara född på Kuba men jag har mina rötter i Sverige det vill säga min kultur, språk, bildning och utbildning. Mina barn är födda och uppväxta här. Svenska är deras förstaspråk och modersmål - vem skall anses ha rätt att definiera vår svenskhet mer än vi själva?

Vi kommer aldrig legitimt kunna definiera oss som svenskar eftersom majoritetssamhället är överens om att de av oss födda i utlandet eller med minst en utländsk förälder alltid kommer att vara invandrare. Antingen första, andra eller tredje generationens men alltid invandrare. Det ligger inbäddat i systemet att vi aldrig kan bli sedda som svenskar. Logiken i detta legitimerar och ger kraft åt den rasism som i dag fyller vardagen med våld och hot om våld för de av oss som på grund av vår hud- och hårfärg skiljer oss från majoritetssvensken.

Precis som alkoholistens första steg mot ett tillfrisknande är att erkänna sitt problem behöver vi i Sverige våga erkänna den rasism som finns i vårt samhälle som leder till att vissa av oss görs till ”de andra” med allt vad det innebär. Det är först när den synliga majoriteten vågar erkänna att vi har ett problem som vi faktiskt kan börja bygga ett jämlikt Sverige, med lika villkor.

Katerin Mendez,
Feministiskt Initiativ Malmö

/
/
FI
/
/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.