Måndag 27 Sep
Stockholm

Nyfikenhet borde inte göra att man stämplas som terrorist

1 av 3
2 av 3
3 av 3

Vänsterpartiet: En majoritet i Riksdagen vill hetsa fram en lagstiftning där man kriminaliserar vardagliga handlingar. Vi vill ha ett samhälle som är säkert. Medborgarna måste i förväg kunna veta om en handling är laglig eller olaglig.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Linda Snecker är Rättspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

I morgon, onsdag, diskuterar Riksdagen nya förslag om straff för terrorresor. Nu tänker du kanske att det inte berör dig. Du har ju inga planer på att åka till Syrien och gå med i IS. Men riktigt så enkelt är det inte. Förslagen påverkar nämligen alla som använder internet.

Vänsterpartiet tar terrorhotet på allvar. Vi vill se effektiva och smarta sätt att bekämpa terrorn. Just därför säger vi nej till framstressad symbolpolitik. För det är precis vad som nu är på gång.

I stället för att invänta den utredning som ska visa på vilka straff som behöver höjas eller sänkas, hastas förslag fram som gör det omöjligt för vanliga medborgare att i förväg veta om det de gör på nätet är lagligt eller olagligt.

Som mormor ska man kunna skänka pengar till sitt barnbarn utan att ha koll på vilka deras alla tusen Facebook-kompisar är. Men med dagens förslag så förväntas den som skänker pengar veta vilka mottagaren umgås med.

Om barnbarnet har en kompis på Facebook som i sin tur har en kompis på Facebook med kopplingar till terrorism så kan mormodern som skänker pengar begå ett brott.

Som förälder måste man kunna slå larm för att försöka stoppa ett barn från att resa till Syrien utan att vara rädd för göra att barnet ska hamna i fängelse. Men om dagens förslag blir verklighet så kan barnet ha begått ett brott redan när det klev på flygbussen. Det kan få föräldrar att avstå från att söka hjälp.

Som vanlig internetanvändare bör man kunna klicka på en länk utan att behöva vara orolig för att det innehåll som döljs bakom den ska kunna tolkas som terrorutbildning. Det är inte rimligt att nyfikenhet ska göra att man riskerar att dömas för förberedelse till terrorbrott.

En majoritet i Riksdagen vill hetsa fram en lagstiftning där man kriminaliserar vardagliga handlingar. Vi vill ha ett samhälle som är säkert. Vi tror inte att man skapar det genom rättsosäkerhet. Medborgarna måste i förväg kunna veta om en handling är laglig eller olaglig.

Det finns redan lagar som gör deltagande i terrorhandlingar och krigsbrott straffbart. Och de fungerar. I december dömde Göteborgs tingsrätt två män till livstids fängelse för terrorbrott. Fokus nu borde vara på att se till att dessa lagar tillämpas så att fler av de som utfört terrordåd får sona sina brott.

Är det något vi har lärt oss av de senaste femton årens krig mot terrorismen så är det att vi inte försvarar vårt öppna och demokratiska samhälle genom att inskränka öppenheten och demokratin.

Linda Snecker,
Rättspolitisk talesperson Vänsterpartiet

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela