Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Till alla gubbar som raggar unga flickor på nätet: Ni förstör liv

- 11/02/2016, 14:33 -
Vi behöver gemensamt agera för en förändring angående grooming, tycker Sofia Larsson-Stern.
1 av 3

Vi behöver gemensamt agera för en förändring angående grooming, tycker Sofia Larsson-Stern.

Privat/TT

"Jag har fått nog nu".
2 av 3

"Jag har fått nog nu".

TT NYHETSBYRÅN

Sofia Larsson-Stern.
3 av 3

Sofia Larsson-Stern.

Privat

Debattören: Jag skriver i dag om "grooming". Visa att ni står upp mot denna hemska trend, och att ni är redo att ta ert ansvar. Och vara redo att agera för en förändring.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Jag skriver det här till dig. Jo, dig. Just du som sitter där och tänker att texten som följer inte kommer ha med dig att göra.

Den har med dig att göra. På ett eller annat sätt är du inblandad i det viktiga och allvarliga ämnet som jag fokuserar på i detta inlägg. Därför vill jag att du läser, tänker till, värderar din situation, delar vidare inlägget - och sedan agerar.

Jag skriver i dag om "grooming". Sexuellt utnyttjande av oskyldiga minderåriga över nätet. Gubbar (oftast) som skapar falska identiteter i chattforum på nätet och tar kontakt med undgomar. Vanligtvis i ett sexuellt syfte. Och detta är något det talas alldeles för lite om, men som händer i alldeles för stor utsträckning.

– Och hur rör det här mig då? tänker du nu.

Jo, det ska jag berätta för dig.

Så här ligger det till: Antingen är du...

1. ...en av de ungdomar som blivit kontaktade av påhittade profiler i sociala medier, och kanske till och med lurats till att träffa något av dessa äckel.

2. ...ett av de äckel som har cirka noll hästar hemma och tänder på att lura småbarn.

3. ...eller helt enkelt en passiv del av vårt samhälle.

Nästan alla använder i dag i större eller mindre skala internet i sin vardag. I stället för att fråga "Hur var det i skolan?", ska föräldrar kanske i stället fråga sina barn "Hur var det på nätet?". Igår gick Efterlyst på TV8 där de diskuterade just grooming, och föreslog denna frågeställning. Jag fick mig en tankeställare, då jag lever stor del av mitt yrkesliv genom sociala medier.

Visst, jag har alltid varit ganska anonym med foton och namn och sådär - fram tills jag började arbeta med sociala medier. MEN, jag har likväl upplevt hur det är när äldre män tar kontakt. De finns överallt, de är proffs på sitt äcklande och vet precis hur de ska gå tillväga. Masterminds. Att det skiljer femtio år mellan dem själva och sina offer - det verkar inte ha någon annan verkan än upphetsande på dem.

Jag ber därför till er alla där ute. Oavsett vilken av de tre kategorierna ovan du tillhör: sätt ner foten. Gör skillnad. Ett problem löser inte sig självt, vi måste gå ihop och lösa det tillsammans. Tillhör du kategori:

1: Var försiktig när du talar med någon på nätet som du inte känner.

Tänk på att det kan vara vem som helst. Skicka ALDRIG bilder på dig själv till en främling, gå aldrig med på att prata om snusk (om du inte vill), och träffa aldrig en okänd, äldre person ensam.
Ta reda på filurens IP-adress (om du kan) och ge den till någon. Förslagsvis till polisen om du känner av obehagliga vibbar. Det personen gör är förmodligen olagligt. Han eller hon gör det förmodligen mot fler än dig. Anmäl!

2: Anmäl dig själv.

Förr eller senare kommer det vara Hasse Brontén du stöter på i Skyperutan, när du sitter med händerna i byxorna och hoppas på ungt och naket. Du har förmodligen en familj. Vad skulle de tro om dig om de visste sanningen?
Och - framförallt - du håller aktivt på att förstöra en ung persons liv. Ge honom eller henne men för livet. Kanske till och med driva dem så långt att de inte längre vill leva livet. Sök hjälp, för det du tänder på är sjukt. Fel. Äckligt.

3: Gör något.

Känner du någon som eventuellt utsätts för grooming eller liknande, så fråga. Ställ frågan. Bry dig. Har du ett minderårigt barn som hänger mycket på sociala medier - se till att du håller kontinuerliga samtal med denne.
Vilka forum är han eller hon aktiv i? Hur mycket information läggs upp? Vilken typ av bilder? Och berätta också om de fall av grooming, trakasserier, våldtäkter och dödsfall som har ägt rum redan. Som förälder har du ett ansvar. Ser du något som verkar fel - agera.

Jag har fått nog nu. Har ni (främst äldre gubbar) inte liv nog att göra annat än förstöra andra, oskyldigas liv - så gör ni betydligt mer nytta som krashande hårddiskar, mesiga väckarklockor, läckande kranar, badkläder i frotté eller något annat pantat. Ert människovärde är sedan länge på vift.

Visa att ni står upp mot denna hemska trend, och att ni är redo att ta ert ansvar. Redo att agera för en förändring.

Over and out.

Sofia Larsson-Stern